На п'ятницю, 18 січня, Національний банк України (НБУ) встановив такий офіційний курс долара США до гривні: 28,03 грн/долар.

Таким чином, у порівнянні зі значеннями 17 січня, курс долара підвищився на дві копійки. За тиждень гривня зміцнилася на дев'ять копійок.

долари
долари

Нагадаємо, Національний банк України опублікував нормативно-правові акти, які стануть основою для нової ліберальної системи валютного регулювання.

За даними офіційного ресурсу НБУ, нова система валютного регулювання складається з восьми основних постанов НБУ, які замінили попередню базу з 56 нормативно-правових актів у сфері валютного регулювання.

Популярні новини зараз
"Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

долари
долари

Нове валютне регулювання передбачає понад 20 послаблень на валютному ринку, які будуть введені з 7 лютого 2019 року.

Удвічі збільшується граничний термін здійснення розрахунків за експортно-імпортними контрактами – до 365 днів; скасовується валютний нагляд за експортно-імпортними операціями до 150 тис. грн; дозволяється вільне використання рахунків юридичних осіб за кордоном (крім операцій з перерахування коштів на такі рахунки).

Скасовуються також індивідуальні ліцензії на валютні операції – їх замінить система е-лімітів (2 млн євро в рік для юридичних осіб та 50 тис. євро в рік для фізичних осіб).

Скасовуються санкції у вигляді зупинення зовнішньоекономічної діяльності за порушення строків розрахунків, а також обмеження на дострокове погашення зовнішніх зобов'язань.

Дозволяється укладення валютних форвардів для хеджування експортно-імпортних і боргових операцій, здійснення операцій за рахунками юридичних осіб-нерезидентів в банках України.

Скасовується також процедура реєстрації зовнішніх запозичень, дозволяється оnline-купівля іноземної валюти фізичними особами (в межах ліміту купівлі готівкової валюти – до 150 тисяч гривень в день). Банкам дозволяється передавати своїм клієнтам державні цінні папери, номіновані в іноземній валюті, за іноземну валюту, а також дозволяється укладення валютних свопів з резидентами та нерезидентами.

Як повідомляв портал Знай.uа, НБУ відкрив продажу валюти онлайн - українці зможуть купувати долари, євро та іншу валюту по інтернету.

Знай.uа писав, що в НБУ заговорили про продаж націоналізованого Приватбанку.