Українці почали отримувати оновлені платіжки за газ, які шокували багатьох вже новими цифрами.

Постачальники газу населенню роз'яснюють, що виставляють рахунки за нормами, встановленими в 1996 році, які в 2,97 рази вище скасованих, пише Хвиля.

Так, при наявності в квартирі газплити та централізованого гарячого водопостачання (ЦГВС) — треба сплатити 9,8 куб. м газу на місяць на кожного зареєстрованого в квартирі людини, що становить 83,78 грн, виходячи з нинішнього тарифу — 8,55 грн/куб. м газу. При відсутності ЦГВС і газколонки для підігріву води тепер треба сплатити щомісяця 18,3 куб. м/чол., або 156,47 грн, а якщо є газплити і газколонка — 23,6 куб. м/чол., або 201,78 грн.

Популярні новини зараз
Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Кого не мобілізують до армії: перелік професій Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

Тобто для сім'ї з трьох людей, які проживають у багатоповерхівці, рахунок за газ несподівано збільшився, в залежності від наявності або відсутності ЦГВС, на 168 грн, 311 грн і на 402 грн щомісяця. Причому незалежно від того, використаний цей газ чи ні. Якщо норми змінюються, нам обіцяють зробити перерахунок. Поки ж влада попереджає про нове можливе подорожчання газу: днями міністр соцполітики Андрій Рева заявив, що з 1 травня його ціна зросте ще на 20%. Тобто за нормами доведеться платити від 100 грн/міс. за людину і більше.

Фахівці з ринку газу очікують, що норми його споживання для населення, що не має лічильників, Кабмін все ж трохи знизить, прив'язавши їх при цьому до отопсезону. Для цього потрібно прийняти нову постанову, яка скасовує документ 1996 року. Енергоексперт Валентин Землянський розповів нам, що Міненерговугілля пропонує влітку (з квітня по вересень) встановити норми 5,6 куб. м газу/чол. в місяць, а взимку (з жовтня по березень) — 8,8 куб. м, але цю пропозицію поки не розглянуто Кабміном. Землянський підрахував, на скільки подорожчає газ з 1 травня нинішнього року і з 1 січня 2020 року.

"На першому етапі ціни підвищаться до 80% вартості газу для промисловості, або до 9700 грн/куб. м, на другому етапі — до 100%, або до 12 000 грн", — говорить експерт.