Здавна віруючі православної церкви дотримуються традиції на наступний день великих Господських і Богородичних свят згадувати святих, які найближчим чином послужили даній священній події в історії.

У неділю, 20 січня, відразу після Святого Богоявлення православні соборно шанують того, хто послужив справі хрещення Христового, поклавши свою руку на голову Спасителя. Варто відзначити, що святий Предтеча і Хреститель Господній Іоанн вважається найвеличнішим з пророків, а також завершує історію Церкви Старозавітної і відкриває епоху Нового Завіту.

Згідно з церковним переданням, святий пророк Іоанн передбачив пришестя на землю Єдинородного Сина Божого, який викритий в людську плоть. Іоанн Предтеча удостоївся хрестити Ісуса Христа у водах Йордану. Крім того, він свідчив таємниче Явище Пресвятої Трійці в день Хрещення Спасителя.

Родич Господній по матері, син священика Захарії та праведної Єлисавети, Предтеча Господній народився всього на шість місяців раніше Ісуса Христа. Архангел Гавриїл сповістив про його народження в храмі священику Захарії. Немовля Іоанн, замовленний молитвами благочестивого подружжя, до похилих років позбавленого дітей, був наділений благодаттю Святого Духа.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову
Показати ще

Після порятунку від смерті під час загибелі немовлят у Віфлеємі він дорослішав в дикій і безтілесній пустелі. Там він готував себе до пророчого служіння строгим постом, богодумками і світлою молитвою.

Коли святому Іоанну виповнилося рівно 30 років, він вийшов на проповідь покаяння на берег Йордану, щоб таким способом приготувати народ до прийняття Спасителя світу.

Ісус Христос та Іоанн Хреститель

Як відомо, Іоанн Предтеча мученицьки загинув. Він викрив царя Ірода в беззаконні співжиття з Іродіадою, за що був ув'язнений в темницю і обезголовлений. Святе тіло Іоанна Предтечі було поховане учнями в самарійському місті Севастії, де і відбулося злодіяння.