Віруючі православної церкви 21 січня вшановують пам'ять преподобного Єміліана Сповідника, єпископа Кізічеського(за старим стилем – 8 січня). В народі свято отримало назву Ємелін день. Також його прозвали Куминим, оскільки це день зустрічей і посиденьок з кумами.

Ємелін день 21 січня: головні заборони та обряди свята

Якщо в Іванів день «запивали» щастя дівчат, яких насильно видавали заміж, то на Омелька приходила черга хлопців. Батьківське рішення про шлюб не завжди збігалося з бажанням нареченого, але вважалося, що якщо «залити» подружжя спиртними напоями, тоді в їх шлюбі буде спокій, а спілкування з немилою дружиною буде проходити без скандалів.

Ще з давніх часів існує звичай пригощати кума з кумою. За прикметою, це приносить здоров'я хрещеникам. Куми, приходячи в званий будинок, повинні принести в подарунок брусок мила і рушник. При першому купанні дитини треба було використовувати мило і рушник, а обкатуючи водою сказати: «Цар морський, та цар двінській, та цар пінезький, дай води на живіт, на здоров'я раба божого (ім'я рек), на чистоту його, на красу його»; «З гусака вода, з дитини худина!».

Популярні новини зараз
Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

За словами народних лікарів, кого тріпає невідчепна застаріла лихоманка, можна вилікувати в цей день «травою-лихоманником»; у Вятській губернії звали цю траву «Василиною». В довгі зимові вечори наші предки розповідали історії та казки. У народі говорили: «Мети Омелько, твій тиждень!».

Вважається, що на Омелька нічого не можна робити. Люди придивлялися до вітру і ворожили про погоду влітку. При цьому заметіль у цей день вважалася звичайним явищем, проте в народі помічали напрям вітру. Якщо дме з півдня, значить літо буде дощовим.

Поліщуки говорили про цей день: «Тік i притік починок приволік». З цього дня жінки могли повернутися до своїх робіт по прядінню і ткацтву, і у відзначенні цього вони прикрашали прядки, з якими обходили все село.