Звільнення Донбасу від окупаційних властей, які влаштовують на цих територіях розруху, злидні і бомбардування – справа часу. Останнім часом експерти і політики зійшлися на думці, що Росія залишить Донбас в 2019 році. Існує кілька сценаріїв, як це станеться. У тонкощах повернення окупованих територій України і відновлення територіальної цілісності країни розбиралися Радіо Свобода в рамках проекту Донбас.Реалії.

Шлях Миру

Проблема полягає не тільки в тому, щоб зачистити територію від бойовиків. "Руський мір" міцно засів у головах у багатьох донеччан – результат потужної путінської пропаганди важко не помітити. "Я думаю, що Донбас не повернеться в Україну", - сказала журналістам одна з мешканок Донецька. Інший житель заявив, що Донбас можна повернути тільки мирним шляхом. "Все буде залежати від нового президента і нового парламенту України", - переконаний місцевий житель.

"Після таких побоїщ, що тут були, дітей убивали, яка може бути Україна, скажіть, будь ласка?", - каже жінка.

Тим часом, п'ятий рік вулиці Донецька наводнені бойовиками в російській формі, а на будинках висять прапори незаконного об'єднання "ДНР".

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Донеччани чомусь бояться піднімати це питання з журналістами і обмежуються обтічними фразами.

"У мене є своя думка, але я його говорити не буду", - відрізав чоловік.

"Ви знаєте, це настільки складне політичне питання, ось сюди (на камеру - ред.) Я відповідати не хочу!, - відповіла мешканка Донецька.

Журналісти пишуть, що можливий сценарій добровільної реінтеграції.

Добровільна реінтеграція - повернення на основі волевиявлення жителів окупованих територій і через спеціальний переговорний процес з представниками регіону. «Німецький сценарій» - так ще у 2015-му цей план назвали в Національному інституті стратегічних досліджень. І тоді ж його вважали утопією.

Ще одним сценарієм возз'єднання з Україною може стати миротворча місія. Так званий "Хорватський сценарій".

«Місія направляється допомогти імплементувати Мінські угоди. Під ними є підпис Росії, є і підпис бойовиків, значить, нічого перепідписувати і перепитувати не потрібно », - каже радник міністра з питань тимчасово окупованих територій Олександр Левченко.

Нарешті, четвертий і самий неприємний спосіб не стільки рішення, скільки оттормаживания проблеми – це так званий "заморожений конфлікт", або Молдавський варіант.

Компроміс, який визнає угруповання «ЛНР» і «ДНР» стороною конфлікту і робить Донбас внутрішньою проблемою України.

Швидкий мир - це мир на умовах Путіна - Василь Яблонський

«Ті люди, які кажуть, що ми завтра вам дамо мир, вони підштовхують Україну до реальної війни, оскільки завтра мир - це мир на умовах Путіна. І в Україні критично багато людей, які не погодяться ніколи на такий світ з Путіним », - зазначає Василь Яблонський.

Нагадаємо, раніше Зеленский Тимошенко і Ляшко розповіли, як після виборів повернуть Донбас.

Нагадаємо, військовий розповів, як Путін перетворив Крим в ядерний півострів.

Як повідомляв Знай.uа, окупанти відкрили вогонь з території Криму.

Знай.uа писав, військовий експерт пояснив, навіщо українцям потрібен цілий Кримський міст.