Українці виходять на пенсію на 3-5 років раніше більшості європейців, але разом з тим мають просто мізерну пенсію. В умовах високого рівня тіньових зарплат і складної демографічної ситуації Пенсійний фонд переживає надскладну ситуацію.

У 2019 році "дірка" в бюджеті ПФУ досягне рекордних 167 млрд грн. Чим загрожує українцям високий дефіцит і як врятувати ситуацію, - пише "businessua.com".


Пенсійний фонд із кожним роком збільшує "брудний" дефіцит, а через брак коштів у фонді суми виплат можуть змінитися не на користь громадян.

Тому, щоб допомогтися високої пенсії, необхідно реформувати галузь.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році
Показати ще


Що не так із українськими пенсіями


Дефіцит Пенсійного фонду України зростає із кожним роком. До того ж кожен працюючий українець платить двічі. Перший раз – виплачуючи єдиний соціальний внесок у розмірі 22% своєї зарплати, а вдруге – оплачуючи своїми податками величезну діру в бюджеті ПФУ. Тільки в 2019-му на покриття дефіциту направлять із бюджету 167 млрд грн.

За словами прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, щоб подолати дефіцит Пенсійного фонду можна щонайменше за сім років.

Це рекордна цифра в історії Пенсійного фонду України.

І проблеми лише починаються. Так, як видно на графіку, ще в минулому році дефіцит становив 150 млрд грн, а в 2017-му – 139 млрд.

"Ми бачимо ліквідацію дефіциту за сім років. Багато що залежить безпосередньо від детінізації заробітних плат. Ми припускали, що на три роки зберігається дефіцит такий, яким був – майже 140 млрд грн. Він поки зберігається, ми перебуваємо в таргетованих межах. Далі дивитися на ситуацію. Нам потрібно більше працювати над детінізацією, тому що сьогодні багатьом працівникам продовжують платити зарплату в "конвертах", і це величезна проблема для України", – заявляв Гройсман.

Бюджет Пенсійного фонду на сьогодні просто мізерний. Для прикладу, в 2018 році на виплати за віком виділили 231,1 млрд грн. Якщо цю суму розділити на всіх пенсіонерів, середня сума становитиме усього лише 1882,3 грн. Така реальна середня пенсія без урахування народних депутатів, суддів, шахтарів, військових та інших "пільгових" категорій.

На обслуговування усього Пенсійного фонду витрачають лише до 1% загального бюджету. Тому тут реально зекономити ні на чому. Єдине, що допоможе примножити бюжжет - збільшення доходів. Але для цього потрібно насамперед вирішити головні проблеми: демографічна ситуація, в тому числі відтік працездатного населення за кордон, зарплати в конвертах та низькі доходи українців.


За словами чиновників, якби всі українці отримували за таких умов однакові пенсії, щомісячний розмір становив би лише 2,8 тис. грн. Середня пенсія у цьому році в кращому випадку буде 2,5 тис. грн. Водночас мільйони українців отримуватимуть мінімальну виплату, а це 1497 грн.


Чим загрожує зростаючий дефіцит: низькі пенсії і затримки.
Головний наслідок – зниження рівня заміщення заробітної плати, зазначає експерт у сфері пенсійного забезпечення Галина Третьякова. За словами спеціаліста, сьогодні українці, які виходять на пенсію отримують лише 35% від своєї зарплати. Хоча стандарти Міжнародної організації праці, які взяла на себе зобов'язання виконувати Україна, говорять про те, що розмір пенсії повинен становити не менше 40%.

"І коефіцієнт заміщення буде знижуватися із кожним роком", – впевнена Третьякова.

Прості українці почнуть відчувати на собі нововведення тільки починаючи з цього року. У 2018 році при нарахуванні виплат, брали до уваги за два попередні роки, а не три, тому можна говорити про більш вигідні умови. А вже в цьому році українці, що виходять на заслужений відпочинок, матимуть всього приблизно на 26% менше, ніжотримували пенсіонери за старою формулою до 2017 року.


Водночас середня зарплата становить до 8 тис. грн. Як підкреслюють фахівці, пенсіонери з 35-річним стажем можуть розраховувати на пенсію не більше 1,9-2 тис. грн.

Ще одна загроза високого дефіциту – касові розриви. В умовах, коли кожна копійка на рахунку, невелика затримка в надходженнях може привести до того, що українські пенсіонери вчасно свої виплати не отримають. Виплати можуть надходити із запізненням. Якщо у 2018 році затримки були на тиждень, то цього року можуть бути і більші.

Єдиний вихід – повноцінна реформа


Галина Третьякова пояснює: тільки існуюча солідарна система, коли українці отримують пенсії за рахунок внесків працюючих, високий дохід забезпечити не може. З таким твердженням також погоджується і старший науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко.

Для того, щоб українці могли забезпечити собі безбідну старість, необхідно створювати другий рівень. Українське законодавство містить дану норму, але на практиці вона не працює. Якщо пенсійну реформу доведуть до логічного кінця, усі працюючі пенсіонери повинні частину своїх доходів відраховувати на особистий рахунок.

До того ж варіантів декілька: перерозподілити вже існуючі податки (наприклад, ПДФО), зобов'язати роботодавців відкладати на старість своїх співробітників, збільшити податкове навантаження на зарплату і т.п.


Таким чином, високі пенсії можуть бути результатом саме накопичення. За подібної схемою живуть громадяни багатьох європейських країн. Так, наприклад, Польща запустила систему накопичення ще у 90-х, то Україна з цим зволікає й досі.

Як повідомляв раніше Знай.ua, в Україні в 2019 році вводяться в обіг нові гроші.

Також Знай.ua писав, що у 2019 році безробітних реєструватимуть по-новому. Також передбачається додаткова допомога при працевлаштуванні українців.

Дивіться: Якими будуть соцвиплати в 2019 для різних категорій пенсіонерів