Про подвиги цих хлопців вже зняли і ще знімуть у майбутньому не один фільм, адже саме вони 242 довгих дня героїчно тримали оборону головного стратегічного об'єкта тимчасово окупованого Донецька – аеропорту. За офіційними даними, захищаючи донецький аеропорт, загинули більше 200 військових.

Нещодавно студія Babylon'13 опублікувала другий епізод з циклу "Відеохроніка про оборону Донецького аеропорту під час активної фази війни Росії проти України в 2014-2015 роках". Як і перший епізод, його зняв на смартфон боєць 93-й бригади Олексій "Малюк" Болдирєв.

В січні чотири роки тому через масованих обстрілів окупантів частково обрушилася диспетчерська вежа, яка була "очима" кіборгів в обороні території - з неї йшла коригування артилерійського вогню і розвіддані про ситуацію навколо.

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Оборона ДАП, яка стала одним із символів героїзму військовослужбовців і добровольців в Донбасі, тривала 242 дні. 9 грудня 2015 року Болдирєв разом з другом Іраклієм "Іка" Кутелія загинули під час "перемир'я" в селищі Дослідне неподалік від аеропорту: їх БМП-2 підірвалася на фугасі. Позивному "Малюк" було 28 років

Дивіться: Аеропорт, хроніка кіборга. Диспетчерська вежа

(відео доступне за даним посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=1razwo5FK4k&feature=youtu.be)

Відомо, що бої за встановлення контролю над донецьким міжнародним аеропортом, який має стратегічне значення, тривали між українськими військами і проросійськими терористами з 26 травня 2014 до 21 січня 2015 року.

В різний час в аеропорту і прилеглому селищі Піски воювали спецназівці 3-го окремого полку, бійці 79, 80, 81, 95 окремих аеромобільних та 93 окремої механізованої бригад, 57 окремої мотопіхотної бригади, 90-го окремого аеромобільного та 74-го окремого розвідувального батальйонів, бійці полку "Дніпро-1", бійці Добровольчого українського корпусу (ДУК) та інші.

18-21 січня 2015 року в результаті підриву терміналу ДАП загинули 58 "кіборгів".

21 січня 2015 року було прийнято рішення відвести українських військовослужбовців з нового терміналу - цей об'єкт був повністю зруйнований і не придатний для оборони.

Дивіться: Хроніка кіборга (продовження серії випуску)

Нагадаємо, у мережі показали красномовні фото України 10-річної давнини.Як повідомляв "Знай.ua", українцям назвали головних "ляльководів" Донбасу. Також "Знай.ua" писав, у Києві відправили панахиду за загиблими "кіборгами".