У березні нинішнього року українським пенсіонерам почнуть перераховувати пенсії.

Про це повідомляє "Хвиля".

Наразі вже відомо, що 23 січня на офіційному сайті Мінсоцполітики показали урядовий проект, який визначає основні моменти при індексації пенсій.

Так, Андрій Рева розповів, що українські пенсіонери вже у березні отримують оновлені пенсії, проте їх ріст не перевищить 17,4%.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Крім того у профільному відомстві показали спеціальну схему, за якою буде здійснюватись перерахунок виплат для пенсіонерів.

"Перерахунок пенсій залежить від коефіцієнта. У формулі закладено показник середньої заробітної плати - 3764 грн. Тепер це значення буде помножено на коефіцієнт. Він розраховується з 50% зростання зарплат і 50% інфляції. Остання в минулому році склала 9,8% - це 4,9%, а зарплати приблизно виросли на 25% - це 12,5%. Складаємо і отримуємо коефіцієнт 17,4%. 3764 множаться на 1,174, виходить нове значення зарплати, за якою вважається пенсія", - розповів Андрій Рева.

Разом з тим варто відзначити, що в Україні 2019 рік розпочався з гігантських фінансових проблем: рекордні виплати за держборгом, максимальний дефіцит Пенсійного фонду, високі ризики через "умовні зобов'язання", плани доходів від приватизації і роботи НБУ тощо.

Погашати борги доведеться і це позначиться на гаманці українців.

За підрахунками спеціалістів, кожен українець у 2019-му витратить на держборг приблизно 9,9 тисяч гривень через податки.

Рекордні виплати

Із кишені українців 9,9 тис. грн. на погашення зовнішнього боргу - це рекордна виплата за останні роки. При цьому "пікове" навантаження триватиме до 2021 року.

Якби замість боргу витратити зазначені гроші на пенсії, їхній розмір можна було б збільшити більше ніж вдвічі! Так, 417,4 млрд грн Мінфін передбачив на держборг. Це близько 40% всієї дохідної частини бюджету або 13,7 млн середніх пенсій на весь рік.

Однак 9,9 тисяч - не межа, цілком ймовірно, що платити доведеться більше.

До слова, утримання Верховної Ради на рік коштує українцям 754 тис. середніх місячних пенсій. Так, на апарат головного законодавчого органу у 2019-му витратять 1,9 млрд грн. Інститут пам'яті — майже 49 тис. Середніх пенсій (або 127,2 млн грн). За вибори президента доведеться віддати 75,4 тис. Середніх пенсій (2,3 млрд грн), а на оплату комунальних послуг Генеральної прокуратури — 62,4 тис. пенсій.

Нагадаємо, як головні продукти здорожчали на 500%.

Як повідомляв "Знай.ua", кожному українцю дадуть по півтори тисячі.

Також "Знай.ua" писав, що українці забудуть про дешевий інтернет, ціни поб'ють усі рекорди.

Перерахунок пенсій в 2019 році вперше здійснюватиметься автоматично