Борги пенсіонерам-переселенцям, швидше за все, не повернуть.

Про це повідомляють "Донецькі новини".

Кілька днів тому відбулося чергове засідання робочої групи, яке стосувалося боргів по пенсіях переселенцям. В ньому з одного боку брали участь представники Міністерства праці та соціальної політики і Пенсійного фонду, а з іншого - правозахисники.

«З квітня 2018 року вони вже повинні були розробити хоч щось. Але ніякого порядку [виплат боргів по пенсіях ВПЛ] немає», – підвела підсумки засідання Анастасія Одинцова, правовий аналітик Благодійного фонду «Право на захист».

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду
Показати ще

24 травня минулого року уряд прийняв Постанову № 335, якою призупинило виплати боргів по пенсіях переселенцям. З цього моменту ВПЛ отримують тільки поточні пенсії.

Сім останніх місяців минулого року пенсіонери-переселенці з нетерпінням чекали появи самого механізму виплати боргів. Однак він так і не з'явився.
«Рішення українських і міжнародних судів зобов'язують Пенсійний фонд віддати мільйони гривень, який він має. Але чиновники кажуть, що грошей немає», – як би підбив підсумки 2018 року радник Міністерства праці і соціальної політики Олександр Ворошков.

Пікантність ситуації в тому, що до старих пенсійних боргів додалися і… нові. Вони також повинні бути виплачені відповідно зі спеціальним порядком погашення пенсійних боргів ВПЛ.

Уряд одночасно з прийняттям Постанови № 335 вніс зміни в Порядок призначення (поновлення) соціальних виплат ВПЛ. Зміни внесені також і до Порядку здійснення контролю за проведенням соціальних виплат ВПЛ за місцем їх фактичного проживання (перебування).

Їх суть зводиться до того, що орган, який проводить виплати, відновлює цю виплату з місяця, в якому надійшла заява переселенця. Якщо пенсійні виплати потрапляють в період між рішенням про припинення виплат (з будь-якої причини) і заявою ВПЛ про відновлення виплат, то вважаються боргом зі всіма витікаючими звідси наслідками. Він виплачується у відповідності з тим самим особливим спеціальним порядком, якого досі немає.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Володимир Путін нагородив російських військовий за обстріл в Маріуполі в січні 2015 року, під час якого загинули десятки український.

Як повідомляв раніше Знай.uа, бойовики здійснили один обстріл в бік позицій ООС на Донбасі.

Знай.uа писав про те, що співробітники української служби безпеки показали, як професійно ламати гібридні плани агентів Кремля.