У понеділок, 28 січня, відзначається Павлів день (за старим стилем – 15 січня). Для православних віруючих це дата вшанування пам'яті преподобного Павла Фівейського, першого християнського ченця.

Павлів день 28 січня: головні заборони свята

У народі цей день отримав ще одну назву — День чаклунів. Люди вірили, що в цей день чаклуни і чаклунки можуть передавати учням своє мистецтво. Це могло закінчитися різними неприємностями для оточуючих — адже учням потрібно було випробувати отримані здібності.

У Павлів день люди намагалися остерігатися порчі та пристріту. Для цього робилися спеціальні «захисні заходи» у вигляді різних обрядів. Люди у Павлів день частіше і молилися, і стукали по дереву, і плювали через плече.

В цей день люди боялися розсердити домовика. Тому лаятися і сваритися заборонялося – це могло порушити спокій маленького мешканця. Під час обіду його треба похвалити і поставити йому чарку алкогольного напою.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею"
Показати ще

З приводу природних явищ у народі говорили: «Павло день додав», «Павло взмок — день приволік», — помічаючи, що зима вже неухильно рухається до свого кінця, ночі стають коротшими, а сонце — яскравіше. Слідкували і за погодою. Також за Павловим днем дивились, яким буде літо: якщо ясно – то сухим і спекотним, якщо вітряно — то холодним, якщо йде сніг — то дощовим. Ідеальним варіантом вважалася спокійна похмура погода.

Тим, хто народився в цей день особливо підходить сорочка з льону, а блакитний колір береже їх від порчі. Під подушку їм матінка клала лляну куделю, щоб відвести погані сни, неспокій. Таким людям слід носити берил або малахіт.

Приказки та прикмети:

- Якщо у Павлів день подув вітер, то влітку часто йтимуть дощі.
- Якщо хмари на півночі видно, мороз посилиться.
- Нічне небо усипали яскраві зірки – до хорошого врожаю льону.
- Якщо ворони почали ховатися, то незабаром вдарять морози.
- Якщо горобці на деревах затихли - буде снігопад.
- Снігурі защебетали – до зміни погоди.
- Якщо ворони розкаркалися, то тепло не за горами.
- Синиці намагаються сховатися ближче до дому – скоро прийдуть люті морози.