Повір'я

В цей день для народу на Русі був сільськогосподарський термін. Треба було подивитися, чи достатньо залишилося корму для тварин і чи є ще запас жита в коморах. Надлишок вважали добрим знаком, який віщував в майбутньому достаток і гарний урожай. Особливо богобоязливі люди сьогодні замовляли молебні святому апостолу Петру, якого вважали покровителем домашніх тварин.

У сербів цей день називав «Верижаци» і вважали його «вовчим днем». Щоб захиститися від вовків уникали роботи, яка була пов'язана з чимось колючим і ріжучим. Наприклад, з ткацтвом і прядінням. Намагалися заховати абсолютно все, що хоч якось схоже на вовчі зуби, навіть гребені і ножиці. Навіть був обряд «замикання» домашнього вогнища щоб захистити худобу від вовків, на нього вішали ланцюга, до яких підвішували камені. Їх має бути стільки, скільки тварин у господарстві. Іноді підвішували тільки ключ.

Прикмети і приказки

  • Якщо у цей день кружляє заметіль, то влітку буде багато дощів, а якщо стоїть мороз – буде спека і засуха.
  • Якщо на Петра завірюха закружляла – чекай літа холодного.
  • Якщо подув вітер з півночі – погода зіпсується і вдарять морози.
  • Червоний захід обіцяє мороз і сонце.
  • Якщо місяць яскраво світить і має круті роги, то мороз посилиться.
  • Народжені 29 січня міцно тримаються за землю.

Нагадуємо, ПриватБанк потрапив у жахливий скандал з вигаданими боргами. Таких шахраїв ще пошукати треба.

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Як повідомляв портал "Знай.ua", синоптик зробив несподіваний прогноз на лютий. Сніговий апокаліпсис відміняється.

Нагадуємо Світлана Фус, популярний український дієтолог, експерт по здоровому харчуванню, розповіла всю правду про цукор і напої, в яких він міститься.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ НА 29 СІЧНЯ – ПЕТРО ПОЛУКОРМ