Спалах кору з кожним днем набирає все більших масштабів. Цього року ситуація просто критична. Минулий рік також показав невтішні дані щодо кількості хворих. Україна лідирує за кількістю випадків звхворювання серед інших європейських країн. А все тому, що батьки почали відмовлятися від вакцинування дітей. І хоча на сьогодні ситуація зі щепленням покращилась, проте був період коли цей ланцюжок перервався і тепер ми бачимо таку кількість хворих.

Про це пише "20 хвилин".

Нестача вакцини

Лікарі б'ють на сполох, адже з кожним днем у всіх регіонах країни фіксують нові випадки зараження, до того ж хворіють і ті, хто був раніше щепленим.

За словами медиків, в деяких регіонах на сьогодні бракує вакцини для населення, яке не має щеплень. А купити самостійно в аптеці практично неможливо, вакцини там немає.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Тут можна порадити зробити аналіз на антитіла, та у випадку їх достатньої кількості заспокоїтися. Інфекціоніст про кір Як каже лікар-інфекціоніст Євген Щербина, все, що може зробити доросла людина у випадку її незахищеності від кору, - молитися і намагатися не захворіти".

Поки кір лютує, тим, хто в групі ризику заразитися, лікарі радять не відвідувати людних місць та намагатися на їздити в громадському транспорті.

"Якщо в школі чи садочку стався спалах, а ваша дитина не щеплена, одразу забирайте її", - каже лікар.

На сьогодні вакцинують лише дітей. Для дорослих вакцини не вистачить, тому вони можуть розраховувати лише на себе та максимально берегтися.

Чому хворіють дорослі

За словами лікаря, раніше не всіх прищеплювали правильно, комусь зробили лише по одній дозі. Тобто ті дорослі, які зараз хворіють, просто не мають антитіл.

Лікування

Відносно лікування можна сказати лише те, що й досі противірусного препарату проти цієї хвороби не винайшли.

Кір сам по собі можна порівняти з грипом, та ж сама симптоматика. Небезпека цієї хвороби пов’язана з ускладненнями. За словами інфекціоніста, в світі є лише два віруси, які призводять до реального клінічного імунодефіциту – ВІЛ та кір. - Імунодефіцит на все життя викликає ВІЛ, кір призводить до імунодефіциту протягом самої хвороби, а ще тижнів зо три після одужання.

У цей період людина схильна до тяжких бактеріальних інфекцій. Тобто кір сам по собі не важкий, важкі його наслідки. Такі як пневмонія, інцефаліт…

"До речі, я підозрюю, що статистика смерті від кору в Україні не відповідає дійсності. Адже є статистика, науково доведена, що на 1000 випадків хвороби припадає 1-2 смерті. Тож коли за минулий рік захворіло більше 54 тисяч людей, померло від кору точно не 16. Просто у висновках про смерть скоріш за все писали - пневмонія", - додає інфекціоніст.

Зараження

Вірус кору надзвичайно заразний, він швидко передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом. Більш того, вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення.

Імунітет

Якщо ви чи ваша дитина перехворіли на кір, отримують пожиттєвий імунітет.

Діти які прошли вакцинацію в 6 років, більш-менш убезпечені від хвороби.

Люди старшого віку, які на кір не хворіли, мають зробити щеплення, або здати аналізи на виявлення антитіл до вірусу кору.

Сьогодні в будь-якій лабораторії міста кожна людина може здати кров на аналіз імуноглобуліну G до вірусу кору. Результат отримаєте за кілька днів та будете напевне знати, чи захищені ви від небезпечного вірусу.

Нагадаємо, медики скаржаться на українців, які не щеплюють дітей від небезхпечних інфекцій через релігійні переконання.

Як повідомляв портал Знай.ua, медики розповіли, як розпізнати кір на ранніх стадіях.

Також Знай.ua писав про те, що вчені створили нову вакцину від малярії.

Дивіться: Як розпізнати симптоми кору на ранніх стадіях