У Закарпатській, Одеській, Львівській областях та Києві зафіксували спалахи кору. Лікарі дали корисні поради, як розпізнати хворобу та вберегтися від зараження.

Кір – інфекційна хвороба, яка вражає дітей та дорослих, які не мають імунітету проти цього захворювання. Ця інфекція є однією із основних причин дитячої смертності у світі, передає transkarpatia.

Способи зараження хворобою

Кір швидко поширюється – передається при розмові, кашлі, чханні чи будь-якому тісному контакті з хворим. При появі у людини перших ознак вірусу – вона вже поширює інфекцію. Інкубаційний період триває від 7 до 17 днів. Із потоком повітря вірус може поширитись у сусідні приміщення: через вікна, вентиляцію.

Популярні новини зараз
Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

Симптоми захворювання

Кором найчастіше заражаються діти та підлітки, але якщо щеплення не було, може заразитися дорослий.

Перші ознаки вірусу – млявість, порушення сну, знижується апетит. З'являється нежить та кашель, підвищується температура. Через кілька днів температура знижується, а от кашель та нежить - посилюються.

"В цей період в людини стають чутливими очі, важко дивитись на світло, інколи доходить до запалення ока (кон'юнктивіт). Часто ці симптоми можна сплутати зі звичайною застудою чи грипом. При цьому на внутрішній стороні щік, а іноді й губ, вже з’являються дрібненькі цятки. Це вже одна із основних ознак, що в хворого таки кір", - йдеться у повідомленні.

На 4-5 день після перших симптомів температура знову підвищується до 39-40 градусів. На шкірі з'являється висип червоних цяток. Посилюється нежить, набрякають повіки та обличчя. До симптомів може додатись пронос. Може посилитись головний біль, інколи хворі непритомніють.

Якщо хвороба без ускладнень, за тиждень хворому має стати краще. Нормалізується температура, проходять кашель та нежить, а верхній шар шкіри, на якій був висип, починає відлущуватись.

Небезпека ускладнень

Ускладнення після хвороби можуть бути не безпечнішими за саму недугу. Інфекція сильно понижує імунітет, організм стає чутливим до будь-якої бактеріальної інфекції.

Ускладнення можуть торкнутись і дихальної системи — це пневмонія, бронхіт. Після перенесення вірусу може виникнути запалення середнього вуха, трапляється у маленьких дітей.

Кір вражає нервову систему, інколи може призвести до енцефаліту (запалення головного мозку).

Профілактика

За словами медиків, найбільш дієвим захистом від кору є вакцинація. Її колять дитині у 12 місяців та 6 років.

"У країнах, де вакцинація від кору охоплює більшість населення, люди перестають хворіти на кір. І неприйнятною є ситуація, коли в час доказової медицини, лікарі чи інший медичний персонал відмовляє молодих батьків від щеплення дітей. Вважаю, що це своєрідний медичний злочин", – заявила екс-заступник міністра охорони здоров’я Оксана Сивак.

Посадовиця зазначає, що вакцина проти кору "безпечна, надійна та ефективна".

Нагадаємо, Супрун пояснила, що вживання ферментних препаратів не є ліками від переїдання і порадила українцям менше їсти.

Як повідомляв портал Знай.ua, Супрун пояснила українцям, як правильно загартовуватися: не лише на Водохреще

Також Знай.ua писав, Супрун заявила, що магнітні бурі ніяк не пов'язані з болем голови, втомою і підвищенням тиску.