Синдром хронічної втоми зачіпає до 24 млн. чоловік у всьому світі, однак про його причини толком нічого не відомо.

Отримані результати недавнього дослідження дозволяють припустити, що гіперактивна імунна система може бути винна в постійному відчутті стомленості, повідомляє The Conversation.

Люди з синдромом хронічної втоми регулярно страждають від важкої психічної і фізичної втоми, яка не зникає навіть після відпочинку. Деякі люди також відчувають симптоми грипу, проблеми з розумовими функціями і порушення сну.

Симптоми у многиом нагадують захворювання імунної системи і деяких інфекцій. Але вимірювання імунної функції у цих пацієнтів виявилися непослідовними, деякі з них виявляють ознаки активації імунітету, інші — ні.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

У рамках дослідження медики проаналізували показники здоров'я 55 пацієнтів з гепатитом С, які проходили лікування препаратом інтерферон-альфа, що викликає потужний імунну відповідь в цілях боротьби з вірусом гепатиту С.

Славиться препарат також своїми побічними ефектами, включаючи втому, що робить людей, які проходять лікування їм, відповідною групою для вивчення синдрому хронічної втоми.

Дослідники провели попередні вимірювання для вивчення можливих факторів ризику, які могли привертати деяких членів цієї групи до розвитку синдрому.

Виявилося, що організм людей, які страждають від симптомів хронічної втоми, містив високий рівень IL-10, запального білка, який є частиною скоординованого імунної відповіді ще до початку лікування.

Після початку лікування у тих, у кого розвинулася крайня втома, спостерігався значно більший приріст IL-10 та IL-6 (ще один запальний білок), порівняно з тими, у кого не було симптомів.

Медики наполягають на необхідності більш раннього вивчення запальної реакції, щоб передбачити перебіг інших симптмов захворювання.

За їх словами, необхідні подальші дослідження для кращого розуміння біологічних механізмів, що зв'язують раннє перебільшення імунної активації з симптомами втоми.

Нагадаємо, новий аналіз крові дозволить поліції зі всього світу визначати ступінь втоми у водіїв.

Як повідомляв портал "Знай.uа" дослідники з Монреальського університету (Канада) довели, що нічна робота збільшує ризик виникнення раку грудей у жінок.

Також "Знай.uа" писав, чому ми прокидаємося раніше будильника.