Дослідники з Інституту вакцин та генної терапії Орегон Хелс розробили новий підхід у створенні вакцини від малярії.

Метод засновано на використанні цитомегаловірусної платформи, яка вже застосовується в розробці засобів профілактики ВІЛ і туберкульозу, повідомляє PLOS One.

Нова вакцина скоротила на 75-80 % викид паразитів, що провокують малярію, з печінки і крові інфікованих макак-резусів.

Слід відзначати, що більшість вакцин призначені для того, щоб стимулювати організм виробляти антитіла, які будуть атакувати патогени. Нове щеплення використовує інший підхід: ослаблену форму вірусу герпесу — цитомегаловірус або CMV, який інфікує більшість людей, однак не викликають захворювання.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Провідний автор дослідження Клаус Фру (Klaus Früh) і його колеги вплітають крихітні шматочки патогена-мішені в CMV. Ті, хто отримують комплексну вакцину CMV, виробляють Т-клітини пам'яті, які можуть шукати і знищувати інфіковані клітини.

Дослідження показали, що такий підхід дозволяє вакцинованим приматам розвивати і підтримувати високий рівень імунітету через роки.

Вчені розробили дві різні версії вакцини від малярії на основі CMV з використанням чотирьох різних білків, виготовлених паразитом Plasmodium.

Вакцини затримали появу паразитів в крові 16 інфікованих і вакцинованих макак-резус, знищивши від 75 до 80 % паразитів у печінці.

Рік по тому щеплені макаки-резуси все ще мали імунітет проти малярії, на відміну від восьми контрольних тварин, що не пройшли вакцинацію

В майбутньому дослідницька група планує провести оцінку 15 різних білків для вакцини. Вони також вивчать можливість комбінування вакцини на основі CMV з іншими експериментальними вакцинами чи існуючої вакциною RTS,S .

Нагадаємо, команда дослідників з Копенгагенського університету успішно протестувала вакцину проти малярії.

Як повідомляв портал "Знай.uа", вчені створили нову єдину вакцину від сибірської виразки і легеневої чуми.

Також "Знай.uа" писав, що американські вчені розробили новий метод боротьби з золотистими стафілококами.