Найбільшою довірою серед українців користуються: сусіди (68%), волонтери (63% і 61%), церква (51%) та збройні сили України (51%). Найменше довіри — до уряду (11%), Верховної Ради (8%) і російських ЗМІ (4%).

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного восени 2018 року, передає delo.ua.

Кому довіряють найбільше

Найбільшою довірою користуються звичайні люди, які живуть в одному населеному пункті. Однак порівняно з 2017 роком рівень довіри до них знизився на 5% (з 73% до 68%). При цьому баланс довіри-недовіри знизився на 9% (з 65% до 56%).

На другому місці - волонтери. Їм українці довіряють, однак менше, ніж у минулому році. Так, баланс довіри-недовіри до волонтерів, які допомагають армії, знизився на 6% (з 53% до 47%), баланс довіри-недовіри до волонтерів, які допомагають переселенцям, знизився на 14% (з 61% до 47%). При цьому найбільше довіряють волонтерам, які допомагають армії в Західному регіоні (70%), найменше — у Східному (59%). Волонтерам, які допомагають переселенцям, навпаки, більше довіряють у Східному регіоні (66%), найменше — у Центральному (57%).

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

На третьому місці - церква, яка залишається одним з лідерів довіри українців протягом усіх років спостереження. Однак за останній рік рівень довіри впав на 6% (з 57% до 51%), а баланс довіри-недовіри — на 12% (з 40% до 28%). Найбільше довіряють церкві в Західному регіоні (69%), найменше — у Центральному (42%).

Рівень довіри до Збройних сила України, порівняно з 2017 роком, суттєво не змінився (51%), баланс довіри-недовіри знизився на 6% (з 30% до 24%). Найбільше довіряють ЗСУ у Західному регіоні (62%), найменше — у Східному (28%).

Кому не довіряють українці

Антирейтинг довіри українців очолили інститути влади і президент України.

Так, владні інститути (уряд і ВРУ) традиційно викликають менше довіри у населення і мають дуже низький баланс довіри і недовіри (-63%). Порівняно з попереднім роком, баланс довіри-недовіри до уряду не змінився, а до Верховної Ради — підвищився (з -77% до -72%).

Опозиція проєвропейська (партії "Батьківщина", "Самопоміч") має найкращий баланс довіри-недовіри (24% довіряє і 47% не довіряє). Гірше справи йдуть в опозиції з колишньої влади ("Опозиційний блок", "За життя") — 16% довіряє і 58% не довіряє — обидва баланси негативні.

Найменше українці довіряють президенту. Так, рівень довіри до президента України стабільно низький (16% довіряють, 70% — ні), баланс також негативний (-54%), ситуація практично не змінилася протягом 2017-2018 років. Найбільше президенту довіряють у Центральному регіоні (19%), найменше — у Східному (12%).

Нагадаємо, слідом за "Кварталом 95" Зеленського з днем народження привітали українці.

Раніше Знай.uа повідомляв, що Зеленський оприлюднив повний текст програми "Слуги народу".

Також ми писали, що український герой зворушив Зеленського.