Українські водії масово стають жертвами обманів. За словами юристів, віри немає навіть поліцейським.

Суди все частіше позбавляють водіїв прав як мінімум на рік і штрафують на десятки тисяч гривень. Основний спосіб обману – це гра на довірі і неосвіченості людей.

“У 40% випадків складання протоколів по частині 1 ст. 130 Купап (відмова водія від проходження огляду на стан сп'яніння), працівники патрульної поліції спочатку кажуть водіям про їх “законне право” відмовитися від проходження огляду”, — говорить керуючий партнер ЮФ “Братів Федорових” Дмитро Федоров.

Схема вражає своєю простотою: спочатку патрульна поліція зупиняє машину нібито за порушення ПДР або через підозри в угоні. Чоловік звинувачується в сп'янінні, частіше – наркотичному. Посилаючись на що завгодно: втома водія, тремтіння або просте невдоволення через безпідставну зупинку. Потім водієві пропонують проїхати в медустанову, щоб його оглянув нарколог. По дорозі йому пропонують відмовитися огляду.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Водієві вселяють, що він може пройти медогляд самостійно або взагалі не робити цього — посилатися в суді на брак часу для процедури. До того ж, водієві повертають права. Але є одна умова — що він, нібито для формальності, усно заявить на камеру при свідках, що відмовляється від огляду.

“Абсурд ситуації полягає в тому, що таких водіїв, яких підозрюють в сп'янінні, як правило, навіть не усувають від керування автомобілем, хоча це прямо передбачено. Людям дозволяють виїхати. Далі, водії або проходять огляд самостійно, або взагалі йдуть в суд з думкою, що патрульні зробили все правильно і по закону”, — наголошує Дмитро.

У підсумку все відбувається трохи по-іншому. Судді не беруть до уваги висновок про проходження огляду за зверненням пацієнта. Аргумент простий - у відповідності з вимогами Інструкції, затвердженої спільним наказом МВС та Моз від 9 листопада 2015 №1452/735, водій зобов'язаний пройти огляд на підставі направлення поліцейських, в їх присутності. Медичні висновки, складені з порушенням цих вимог, на облік не приймаються. До того ж, суди зазначають, що водій притягується до відповідальності не за те, що керував авто у стані сп'яніння, а через відмову проходження огляду.

“Складність захисту в такій ситуації полягає в тому, що момент спілкування з патрульними, коли вони розповідали водієві про “законність” відмови від огляду — не фіксується на відео, а вже відмова водія від огляду присутня на відео-запису при свідках. Цього достатньо для суду, щоб позбавити людину права керування на рік і присудити штраф у сумі 10 200 грн. Після цього водія чекає ще й перездача на права”, — говорить Дмитро.

Нагадаємо, Маршрутки-вбивці: жахливий технічний стан нашого транспорту показали з самого дна

Як раніше повідомляв "Знай.ua" Масштабна аварія на Північному мосту паралізувала Київ: десятки авто розкидані по дорозі

Також Знай.ua" писав про те, що У Київраді заговорили про будівництво черговий сумнівної розв'язки, кияни заплатять мільйони