Фейкові платіжні системи, неіснуючі компанії і липові розіграші залишають українців без копійки. На номери телефонів приходять СМС про нібито виграш великої суми, автомобіля або туристичної поїздки. Але після виявляється: щоб отримати подарунок, доведеться "заплатити податок", "купити товар" або перевести депозит, пише Обозреватель.

"За результатами незалежного розіграшу ви стали власником авто Opel Mokko”, – СМС з подібним змістом щодня отримують сотні або навіть тисячі українців. Щоб отримати приз, шахраї пропонують зателефонувати за вказаним номером телефону.

За одним із таких номерів звернулися журналісти. Як виявилося, у повідомленні зазначено звичайний, не багатоканальний номер телефону. Щоб додзвонитися, довелося близько 10 хвилин чекати, поки закінчиться попередня розмова.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

За номером телефону нібито відповів оператор компанії. Після декількох завчених фраз "оператор" запропонував зайти на сайт платіжної системи, пройти реєстрацію і передзвонити йому. Дізнатися фейковий сайт не так вже й складно. З'єднання не захищене, а браузер повідомляє про те, що "інформацію можуть використовувати шахраї". На веб-ресурсі нібито платіжної системи Ukraine Cash провести платіж неможливо, також на сайті не було назви юридичної особи, частина сторінок не відкривалися, а посилання нібито на сторінки системи в соціальних мережах введуть на головну сторінку зазначених соцмереж.

Щоб пройти реєстрацію, необхідно ввести серію та номер паспорта, адресу прописки. Зрозуміло, розголошувати таку інформацію не варто.

Після цього шахраї вимагають оплатити держмито в розмірі 1% від суми виграшу в будь-якому терміналі.

Хоча ніякого "державного мита" не існує. Насправді, згідно з Податковим кодексом, українці зобов'язані з грошових призів, виграшів у лотерею і т. п. платити прибутковий податок у розмірі 18% і 1,5% військового збору.

Знай. ua писав, що ПриватБанк піддався масової атаці.

Як повідомляв Знай. ua, в Києві пенсіонерка віддала 800 тисяч, щоб врятувати сина: нова схема шахраїв набирає обертів, будьте обережні.

Нагадаємо, Toyota в честь ювілею представила унікальний Toyota Land Cruiser 200.