Євросоюз спростить процедури видачі віз для короткострокового перебування та буде використовувати візову політику, щоб стимулювати країни за межами ЄС до співпраці з питань міграції.

Як повідомила прес-служба Європарламенту, у вівторок учасники переговорів парламенту та Ради міністрів ЄС досягли неофіційної угоди з новим візовим кодексом ЄС, передає Хвиля.

Новий кодекс закріплює процедури та умови видачі віз громадянам більш сотні країн, які планують відвідати ЄС на короткий термін до 90 днів перебування протягом 180 днів.

Як наголошується, головна мета візової реформи – полегшити поїдорожі для мандрівників у туристичних, комерційних або професійних цілях, одночасно протидіючи незаконній міграції і сприяючи національній безпеці країн ЄС.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини
Показати ще

"Процедури для законослухняних мандрівників будуть спрощені, і буде прямий зв'язок між візовою та міграційною політикою", - йдеться у повідомленні ЄП.

Заяви для отримання візи можна буде подавати в термін від шести місяців (замість нинішніх трьох) до 15 днів перед поїздкою.

Загальний візовий збір зросте з 60 до 80 євро. Для осіб молодше 18 років можлива знижка. Діти до 6 років, студенти та дослідники, як і раніше, будуть звільнятися від оплати.

Крім того, передбачені додаткові пільги для висококласних спортсменів та відомих артистів, які гастролюють в ЄС.

Люди, що подорожують до ЄС часто, зможуть розраховувати на багаторазові візи.

Далі неформальну угоду має схвалити комітет ЄП з громадянським свободам і сам Європарламент. Після цього домовленість надійде на розгляд Ради ЄС.

Остаточно нововведення набудуть чинності через півроку після публікації в Офіційному журналі ЄС.

Нагадаємо, що Україна очолила черговий рейтинг, хоча хорошого в цьому мало.

Як повідомляв портал Знай.uа Україна і Ізраїль підписали угоду про зону вільної торгівлі між двома державами.

Також портал Знай.uа писав, що соціологи провели опитування серед українців завдяки чому з'ясували, які саме свята населення нашої країни цінує і любить найбільше.