Повір'я

Морози у цей день були такими сильними, що в народі навіть було повір'я: вважалося, що це відьми, які літали на шабаш, втратили голову через великі веселощі, тепер вони повертаються і хочуть нашкодити людям. Тому в Афанасьєв день виганяли нечисть з хати. Знахарі ще вночі приходили, але про їх прихід повинен був знати тільки він, господиня і господар, інакше не вийде вигнати відьму. Обряд вигнання починався опівночі. Для цього знахар заговорював димові труби, через які, як вважалося, відьми пробираються у житло. А так як відьма не може влетіти в трубу, то будинок захищений від усіх її витівок. В цей день ще забивали клини під князьок, а по загнетці розсипали золу з семи печей, і вирушали до околиці і теж розсипали золу, промовляючи закляття.

Вважалося, що відьми після Лисої гори летять на захід, тому заговорювали знахарі саме західну сільську огорожу. Відьма сунулася в трубу – не вийшло влетіти, сунулася до огорожі – і тут не пройти, тоді вона або голову собі розіб'є якщо на золу настане босою ногою, або відлетить кудись подалі від села. Знахарю за таку роботу добре платили різним добром.

Прикмети і приказки

  • Якщо на Афанасія Ломиноса заметіль закружляло, то зима триватиме довго.
  • Якщо 31 січня кружляє віхола, то весна прийде не скоро.
  • Відлига у цей день передвіщає погане літо і небагатий урожай картоплі.
  • Якщо сонце вирішило показатися тільки опівдні – чекай ранню весну.
  • Сонце і місяць знаходяться в колі – очікується похолодання.
  • Якщо на Афанасія ворони кружляють високо, стоїть морозна погода і чистий захід сонця, то морози відступлять не скоро.
  • Народжені 31 січня володіють мужністю. Вони заступники слабких. Носити їм слід аквамарин або гранат.

Нагадуємо, ПриватБанк потрапив у жахливий скандал з вигаданими боргами. Таких шахраїв ще пошукати треба.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Як повідомляв портал "Знай.ua", синоптик зробив несподіваний прогноз на лютий. Сніговий апокаліпсис відміняється.

Нагадуємо Світлана Фус, популярний український дієтолог, експерт по здоровому харчуванню, розповіла всю правду про цукор і напої, в яких він міститься.

Афанасьєв день