Кожна родина має стандартний набір продуктів, які обовязково купує щомісяця. В цьому списку звичайно ж присутня соняшникова олія, без якої жодна господиня сьогодні не обходиться у приготуванні разноманітних страв. Експерти перевірили вісім вітчизняних виробників та розповіли, що насправді наливають у пляшки з яскраво жовтою сумішшю.

Незалежна громадська організація діє в інтересах споживачів вже не перший рік і проводить перевірки багатьох груп продуктів з полиць українських магазинів, - пише UBR.

рослинна олія

Цього разу перевірка торкнулась таких популярних торгових марок:

  1. "Диканька"
  2. "Королівський смак"
  3. "Майола"
  4. "Олейна Пресова"
  5. "Олейна Традиційна"
  6. "Стожар"
  7. "Чумак золота"
  8. "Щедрий Дар"

Як відзначили аналітики Центру "Тест": "Соняшникова олія – продукт, яким можна пишатися!".

Популярні новини зараз
Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Крім складу продукту, перевіряли також упаковку та відповідність маркування до сучасних стандартів та норм.

виробництво олії

Отже, фахівці пояснили, що означають ті довгі назви у складі продуктів, чи небезпечні речовини, типу "бензапірен" чи "гексан" тащо вони роблять у продуктах харчування.

У авторів дослідження жодних зауважень до маркування і упаковки досліджуваних марок не виникло. Вони лише звернули увагу споживачів на те, що ці нюанси вказані на етикетці, і тим, хто бажає обрати більш економний варіант, необхідно звертати увагу не тільки на ціну за пляшку, але і на її об'єм. Адже ні для кого не секрет, що виробники вдіються до різних маркетингових заходів, щоб менше витратити та більше заробити. Так обираючи з двох пляшок олії дешевшу, може виявитись, що ви насправді платите не за 900 мл, а за 750, при цьому форма тари вас може переконувати, що в обох однаковий об'єм.

Лабораторні дослідження

До смаку, запаху і зовнішнього вигляду тестованих масел в експертів також зауважень не було.

На етапі лабораторних досліджень соняшникова олія перевірили за кількома важливими показниками.

1.Кислотне та перекисне число. Це дві характеристики, які показують свіжість рослинної олії, його придатність для вживання. В ДСТУ 4492 є дві норми за цими показниками: для свіжої олії (норми більш жорсткі) та для продукту, термін зберігання якого добігає кінця. Для тестування ТЕСТ закуповував максимально свіже масло і з задоволенням підсумував: український продукт відповідає самим жорстким нормам.

2. Бенз(а)пірен - це речовина, яка може потрапляти у насіння з вихлопних газів і промислових викидів, особливо якщо поля розташовані вздовж автомагістралей. Також він може накопичуватися при сушінні дизельними сушарками або зберіганні на асфальтовій поверхні. Всі 8 марок виявилися безпечними: при нормі не більше 2 мкг/кг зразки містили менше 1 мкг/кг бенз(а)пірену.

3. Гексан, точніше його залишкову кількість. Це розчинник, який використовується при отриманні соняшникової олії з насіння шляхом екстракції. Екстракція вважається більш економічним способом, ніж пресування, але породжує чутки про те, що в соняшниковій олії міститься бензин. Результати перевірки в лабораторії однозначно показали: в жодному з 8 протестованих зразках слідів гексану немає.

Отже, лабораторні дослідження показали, що вся олія, яку подали для перевірки, відповідає стандартам якості.

Нагадаємо, експерти спрогнозували стрибок цін на продукти в лютому.

Як повідомляв раніше Знай.ua, министр-дієтолог відсвяткував новорічні канікули так, що за ті гроші могли б прогодуватися пенсіонери протягом 10 років.

Також Знай.ua писав, що фахівці розповіли, як зимова погода вдарить по цінах на фрукти та овочі.

Дивіться: Все про пальмову олію