Відомий в Україні дитячий лікар Євген Комаровський відомий також як телеведучий програми "Школа доктора Комаровського". Крім того, медик ще й активний користувач соцмереж, де також дає корисні поради батькам стосовно дітей. Наприклад, на своїй сторінці в Instagram лікар часто відповідає на питання користувачів, які стосуються дітей.

У новому випуску своєї рубрики доктор Комаровський відповів на питання про те, як привчити дитину до самостійності. Одна з матусь написала лікарю: "Доктор, допоможіть мені — вже опускаються руки все робити за доньку. Вона абсолютно нічого не хоче робити сама: я її розчісую, заплітаю, одягаю, складаю їй портфель, насипаю в тарілку їжу, відвожу в школу і зустрічаю, увечері мию… Вона буде півгодини сидіти з не зав'язаними шнурками, поки я, втративши терпіння, все-таки не зав'яжу їх... Що мені робити, як привчити дитину до самостійності?". Ось що відповів Комаровський.

Що стосується самостійності, то втручатися в спроби дитини що-небудь зробити треба лише тоді, коли це загрожує безпеці чи здоров'ю її або кого-небудь ще. Якщо ж ні, то нехай робить все сама, помиляється, переробляє, домагається бажаного результату, після чого отримує заслужену похвалу і нагороду. Заохочення повинні бути пов'язані саме з тим, що дитина змогла зробити сама. Це і є ключовий момент у привчанні до самостійності.

Очевидно, що практика «батьківського невтручання» особливо хороша тоді, коли дитина активно пізнає світ і прагне до самостійності. Але всі діти різні, є й такі, що в 10 років будуть терпляче чекати, поки мама застебне всі ґудзики... Тут вже повинні працювати принципово інші закони педагогіки, згідно з якими прийняте батьками рішення не може бути змінене під впливом дитячого «не хочу».

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

- Ти хочеш гуляти, але не хочеш самостійно одягатися? Ти хочеш їсти, але не хочеш взяти в руки ложку? Ти хочеш ходити з чистою попою, але тобі неприємно брати в руки туалетний папір? - Ну що ж, у тебе величезні шанси бути невигуляним, голодним і бруднопопим. І це не жорстокість, а адаптація дитини до реального життя, до життя, в якому не так багато буде людей, готових у будь-яку хвилину і безкорисливо простягнути тобі руку допомоги.

Нагадаємо, Комаровський пояснив українцям, як діти повинні носити шарфики.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, що Комаровський розповів, чому проголосує за Зеленського.

Також портал "Знай.uа" писав, що Комаровський навчив матусь міряти температуру.