У неділю, 3 лютого, віряни православної церкви вшановують пам'ять преподобного Максима Грека, релігійного публіциста і перекладача. Також у цей день всі чоловіки на ім'я Максим святкують свої іменини. Докладно про життя святого читайте в нашому матеріалі.

З церковних переказів відомо, що преподобний Максим Грек жив у XIII-XIV століттях. Він був сином багатого грецького сановника в місті Арте (Албанія). Юнак отримав добру освіту, багато подорожував, вивчав мови і різні науки в країнах Європи. Він відвідав Париж, Флоренцію та Венецію.

Після тривалих поїздок Максим вирішив стати ченцем. Він прибув на Афон і прийняв чернецтво у Ватопедській обителі. Там преподобний вивчав стародавні рукописи, залишені на Афоні грецькими імператорами (Андроніком Палеологом і Іоанном Кантакузеном).

В цей час великий князь Василь Іоаннович (1505-1533) захотів розібратися з грецькими рукописами та книгами своєї матері, Софії Палеолог, і звернувся до Константинопольського патріарха з проханням надіслати йому вченого грека. У підсумку Максиму було наказано перекласти на слов'янську мову тлумачення на Псалми, потім тлумачення на книгу Діянь Апостолів і пару Богослужбових книг.

Популярні новини зараз
Українців попередили про "важкі" платіжки за світло У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись Готуйте свої гаманці: українцям з 1 липня збільшать виплати, кому пощастить
Показати ще

Потім престол зайняв митрополит Данило, який попросив Максима перекласти на слов'янську мову церковну історію блаженного Феодорита. Проте преподобний відмовився від цього доручення з такими словами: «В цю історію включені листи розкольника Арія, а це може бути небезпечно для простоти».

За причиною відмови митрополит затаїв образу на Максима Грека. А той, у свою чергу, продовжував старанно працювати. Він писав листи проти магометан, папізму, язичників. Переклав тлумачення святителя Іоанна Златоуста на Євангелія від Матвія й Іоанна, а також написав автобіографічний твір.

Правитель наказав кинути Максима в темницю. Там йому явився Ангел і сказав: «Терпи, старий! Цими муками позбудешся вічних мук». В темниці монах написав вугіллям на стіні канон Святому Духу, який і нині читається в Церкві.

Останні роки свого життя преподобний Максим Грек провів у Троїце-Сергієвій Лаврі. Преподобному було 70 років, коли він помер. Він похований біля північно-західної стіни Духівської церкви Троїце-Сергієвої Лаври.

Варто відзначити, що засвідчено багато чудес, які відбулися біля гробниці Максима Грека. Образ преподобного Максима часто зображується на іконі Собору Радонізьких святих.