У понеділок, 4 лютого, відзначаються іменини Тимофія. У православному календарі це дата вшанування пам'яті святого апостола від 70-ти і першого єпископа Ефеса Тимофія. За старим стилем свято припадає на 22 січня – середину зими. Тому цей день називають також Тимофій – полузимник. В цей день морози міцніше, ніж на Водохрещу, за що їх і прозвали Тимофіївськими.

Тимофіїв день 4 лютого: історія життя святого

Святий Тимофій походив з міста Лістри (Мала Азія). З церковних переказів відомо, що він був улюбленим учнем апостола Павла, супутником і соратником у його проповідях. Пізніше Павло призначив його першим єпископом церкви в Ефесі, якою він керував 15 років.

святий апостол Тимофій

Під час чергового язичницького свята Тимофій спробував проповідувати людям Слово Боже, але ідолопоклонники жорстоко забили його камінням за це. Святий апостол прийняв мученицьку смерть у віці 80 років.

Тимофіїв день 4 лютого: традиції і обряди свята

На честь цього святого на Київській Русі придумали поняття — тимофіївські морози. Прийнято вважати, що саме з Тимофія починалися люті хуртовини та завірюхи. Також про морози люди складали безліч приказок: «Тимофіївський мороз півзими з собою уніс»; «Афанасій-мороз морозить ніс, а ти чекай на Тимофія дощі».

Популярні новини зараз
Хоч-не хоч, а в ТЦК йти все одно доведеться: українцям не залишили альтернативи Абоненти не встигають за темпами "Київстару": тільки поповнили рахунок, а тариф уже подорожчав ТЦК збирає досьє на кожного: які дані вашої біографії знатимуть обов’язково ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить
Показати ще

З цим погодним явищем було пов'язано і кілька прикмет: якщо у мороз «пітніє» скло — це до потепління; якщо по склу біжать візерунки — холод триватиме ще довго. Ще народ дивився на небо: якщо видно сонце — значить, весна буде рання. Зате снігопад на Тимофія обіцяв хороший врожай пшениці.

Господарі на Тимофія перевіряють льохи та комори. Потрібно було підрахувати чи вистачить запасів до весни сім'ї і тваринам, або доведеться затягнути тугіше пасок і постаратися економити.

Тим часом бджолярі ходять слухати бджіл. Якщо рій веде себе тихо, значить, все в порядку. Якщо ж гул чути чітко, то у бджолиній сім'ї не все гаразд.

Також серед молодих дівчат існувала традиція у цей день кататися з гірок на дінці (частина прядки). Вважається, що у тієї дівчини, яка далі за всіх проїде, краще вродить льон.