Главу української автокефальної помісної православної церкви Епіфанія 3 лютого інтронізували.

Церемонія пройшла у соборі Святої Софії в Києві. Процеудуру провели на 40-й день народження митрополита Київського і всієі України Епіфанія, про це інформує ВВС.

Під час об'єднавчого собору в Києві 15 грудня, Епіфанія обрали предстоятелем ПЦУ. А вже 6 січня він отримав Томос про автокефалію ПЦУ з рук Вселенського патріарха Варфоломія.

На церемонію інтронізації прибув президент Петро Порошенко разом з дружиною та інші політики.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

"Приїхали представники Константинополя та Афона, а також Української православної церкви в США та Канаді. На церемонії були також предстоятель УГКЦ патріарх Святослав, предстоятелі Римо-католицької церкви та протестантських церков", - йдеться у повідомленні.

Проте, за станом здоров'я не зміг прийти на церемонію сподвижник незалежної української церкви - Філарет. Хоча він надіслав своє привітання Епіфанію.

"Російська православна церква не визнає нову українську церкву та її предстоятеля Епіфанія. РПЦ визнає митрополитом Київським предстоятеля УПЦ (МП) Онуфрія. Натомість Константинополь Онуфрія митрополитом Київським вже не вважає," - зазначається.

Церемонію інтронізації провели представник Вселенського патріархату митрополит Галльський Еммануїл, колишній предстоятель УАПЦ митрополит Макарій та митрополит Вінницький Симеон (раніше був в УПЦ МП).

"Вони по черзі посадили митрополита Епіфанія на спеціально виготовлений для нього трон з виголосом "Аксіос" (достойний, гідний)," - зазначається.

Після цього Епіфанію піднесли ознаки предстоятельського сану: хрест підніс митрополит Черкаський та Чигиринський Іоан, панагію (невеликий образ Богоматері) підніс митрополит Юрій (Каліщук), який очолює Українську православну церкву в Канаді, другу панагію підніс митрополит Антоній (Щербан), який є предстоятелем Української православної церкви в США.

"Після облачення в ці церковні символи інтронізація вважається довершеною, і митрополит Епіфаній став повноцінним предстоятелем помісної Православної церкви України", - повідомляється.

Нагадаємо, що річницю патріарха Кирила демонстративно проігнорував весь православний світ: лише троє привітали.

Як повідомляв "Знай.ua", митрополит Епіфаній збентежив заявою щодо Донбасу та Криму.

Також "Знай.ua" писав, що грузинська церква про український Томос: відреагуємо, але не зараз. Синод Грузинської православної церкви утримався від оцінки створення в Україні помісної церкви.