Синод Грузинської православної церкви провів засідання щодо створення єдиної Православної церкви України. За підсумками зборів, церковні діячі зробили заяву.

Захід проходив 27 грудня в Тбілісі під керівництвом Католикоса-Патріарха всієї Грузії Ілії II. Синод Грузинської православної церкви утримався від оцінки створення в Україні помісної церкви. Про це пише Ехо Кавказу.

Католикос-Патріарх всієї Грузії Ілія II
Католикос-Патріарх всієї Грузії Ілія II

Як повідомив після священного синоду ГПЦ митрополит Цілканський і Душетський Зосим, грузинська православна церква не засудила, але і не підтримала автокефалію та створення в Україні єдиної помісної церкви.

" У січні буде оприлюднено постанову Вселенського патріарха і наша церква прийме рішення після цього. Зараз ми утрималися", — зазначив архієпископ Зосим.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Астролог побачив у травні "лихо" для України Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

За словами митрополита Чкондідського Петра, "серед членів Синоду були різні думки", однак остаточна заява буде зроблена на наступному засіданні синоду ГПЦ після вручення Томосу Україні Вселенським патріархом в січні.

Зазначимо, що в жовтні православна церква Грузії висловила підтримку Україні в питанні створення автокефальної церкви. Грузинський єпископ, патріарх всієї Грузії Ілія II заявив, що сподівається на позитивне рішення Константинополя в питанні надання Томосу. Тим часом православна церква Сирії та Близького Сходу підтримала РПЦ.

Католикос-Патріарх всієї Грузії Ілія II і Вселенський патріарх Варфоломій
Католикос-Патріарх всієї Грузії Ілія II і Вселенський патріарх Варфоломій

Нагадаємо, український Томос, який буде офіційно отримано новообраним предстоятелем Української автокефальної церкви митрополитом Епіфанієм 6 січня, довів до істерики главу РПЦ, патріарха Кирила Гундяєва. Він опублікував на офіційному сайті російської церкви заяву, в якій назвав Томос – трагедією, а Епіфанія – розкольником.

Як повідомляв портал Знай.ua, Ватикан фактично визнав нову Православну українську церкву.

Також Знай.ua писав, Верховна Рада України прийняла законопроект, яким зобов'язала Українську православну церкву Московського патріархату в обов'язковому порядку вказувати в назві належність до російської православної церкви.