Депутати Верховної Ради України підтримали перейменування Дніпропетровської області на Січеславську.

Таким чином територіям повернули назву, яка була викорстовувалася у 1918-1921 роках. Тоді неофіційно називали Січеслав. Якщо документ отримає схвалення Конституційного суду, його знову внесуть до парламенту для фінального голосування, повідомляє LIGA.net.

"Проект змін до Конституції з приводу перейменування Дніпропетровської області в Січеславську №9310-1 депутати 240 голосами направили в Конституційний суд для надання висновку. Якщо документ отримає схвалення КСУ, його ще раз внесуть в Раду на голосування", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що назву Дніпропетровська потрібно замінити, оскільки в Україні проводять процедуру декомунізації. Тож неприпустимо використовувати назву для території, у які згадується про більшовика Григорія Петровського - одного з організаторів Голодомору 1932-33 років.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Тому найближчим часом область пропонується перейменувати в Січеславську.

"Січеславщина - традиційне неофіційну назву області. На її території в ХVІ-ХVIII століттях було п'ять з восьми запорізьких січей: Токмаковского, Базавлуцька, Микитинська, Чортомлікская і Покровська", - сказано в пояснювальній записці до проекту.

Також зазначається, що депутати не підтримали проект змін до Конституції №9310, яким пропонувалося перейменувати Дніпропетровську область в Дніпровську, "за" проголосували 144 депутати при 226 необхідних.

Нагадаємо, декомунізація в Україні рухається не досить швидкими темпами, що стосується столиці - на мапі Києва є ще багато вулиць, названих на честь ватажків комуністичного минулого.

Під закон про декомунізацію в Києві потрапили десятки вулиць, які отримали нову назву рішенням депутатів Київради, передають у прес-службі державної установи.

Однак сама процедура перейменування кардинально змінилася.

Як повідомляв раніше Знай.ua, Закарпаттю хочуть повернути автентичну назву - Подкарпатська Русь, яка мала місце ще до початку панування на території радянської влади.

Також Знай.ua писав, що свято 8 березня в Україні скасують. На зміну прийде інше, за словами авторів проекту, ще яскравіше та цікавіше.