НБУ в період з 2019 по 2021 рік планує кілька разів розміщувати облігації зовнішньої державної позики, щоб частково "покрити" зобов'язання України за зовнішніми запозиченнями.

Про це повідомляється в інфляційних звіті Нацбанку.

Наразі вже відомо, що у регуляторі очікують отримати від цього близько 8,5 млрд доларів.

"Надходження до державного сектору від зовнішніх донорів в 2019 - 2021 роках (МВФ - $ 6,5 млрд, ЄС і Світового банку - $ 1,6 млрд) разом з розміщенням облігацій зовнішньої держпозики на суму $ 8,5 млрд дозволять рефінансувати велику частину виплат за зовнішніми зобов'язаннями", - наголошується в документі.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Крім того у звіті відзначається, що в Україні очікується доволі значне зростання експорту у нинішньому році. У той же час темпи зростання імпорту товарів в 2019 - 2021 роках сповільниться до 3-4%.

Також у НБУ назвали точну цифру боргових зобов'язань України, які повинні будуть виплатити вже у натсупні три роки. За підрахунками регулятора вони складають близько 3,5 млрд щорічно.

Разом з тим варто відзначити, що реальний зарплати виростуть на 7% в 2019 році і в подальшому їх щорічне зростання сповільниться до близько 4%.

Зокрема, в НБУ розповіли, що у майбутньому темпи зростання заробітної плати буде лише зменшуватись. Адже існує доволі багато чинників, які впливають на її формування.

"Темпи зростання середньої номінальної заробітної плати будуть сповільнюватися (з близько 16% в поточному році до 9% у 2021 році) як за рахунок ослаблення відтоку робочої сили в країни ЄС, так і за рахунок зниження темпів конвергенції зарплат", - йдеться в звіті.

Крім того варто додати, що українцям анонсували чергове підвищення тарифів на газ, яке очікується вже у другому кварталі 2019 року.

"Великий внесок в адміністративну інфляцію внесе подальше підвищення тарифів на газ для населення відповідно до меморандуму МВФ (наступне підвищення очікується в другому кварталі 2019 року)", – повідомляють у НБУ.

Згідно з прогнозом Нацбанку, в цілому адміністративно регульовані ціни на 2019 рік зростуть на 13,6%. Огляд їх темпів зростання в порівнянні з попереднім прогнозом (11,7%) в основному пов’язаний з переносом підвищення цін на централізоване опалення і гаряче водопостачання на січень 2019 роки (з грудня 2018 роки) і дещо більшим збільшенням акцизів на тютюнові вироби.

Нагадаємо, курси валют та прогнози експертів змусять українців вишикуватися біля обмінників.

Як повідомляв "Знай.ua", українцям пояснили скільки грошей тепер можна отримувати з-за кордону.

Також "Знай.ua" писав, що ринок валют в Україні запрацював по-новому.

НБУ припиняє друкувати паперові гроші номіналом від 1 до 10 гривень