Згідно зі звітом за 2018 рік обсяги українського експорту знизилися, а ось заробітки аграріїв збільшилися. Так, експорт зернових скоротився до 41.7 млн, а ось прибуток, навпаки, показав рекордний результат в 7,2 млрд доларів.

З даною інформацією виступив заступник директора Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", член-кореспондент Національної академії аграрних наук Микола Пугачов, повідомляється на сайті Центру. Зі слів експерта можна зробити висновок, що зростання прибутку отриманого за експорт пов'язаний, в першу чергу, зі збільшенням експортних цін.

Ціни на зернові

Більше того, було озвучено, що в 2018 році Україною, був встановлений новий рекорд за обсягами поставок кукурудзи за кордон – 21,4 млн тонн Такі показники, майже на 10% перевищили показник 2017 року та у 5,2 рази підсумки 2010 року.

Обсяги експорту пшениці перевищили показники 2010 року в 3,3 рази, але зменшилися порівняно з 2017-го до 16,4 млн тонн.

Однак не всі зернові були ходовим товаром у минулому році. Так, на 3,5 млн тонн впали показники експорту ячменю, незважаючи на це, було зафіксовано зростання зарубіжних поставок жита майже в 4 рази – до понад 100 тис. тонн.

На сайті Центру опублікований рейтинг найбільших імпортерів українських зернових:


Сукупно ці 11 держав сформували дві третини обсягу закупівлі українських зернових в грошовому вираженні.

Експорт зерна

В експертному середовищі існує думка, що при правильній політиці аграрний експорт може приносити Україні набагато більше, ніж вона має зараз. Також варто відзначити, що ціни на зарубіжному ринку досить сильно коливаються від ступеня їх обробки. Таким чином, Україні набагато вигідніше продавати готову продукцію, яка має свій бренд, ніж первинну сировину, яка піде на переэкспорт, після його обробки в іншій країні.

Нагадаємо, Журналісти знайшли у топ-чиновника ГФС бізнес у Криму: деталі розслідування

Як повідомляв портал "Знай.ua" Сурков відкрито розповів, як будується нове "держава Путіна"

Також раніше "Знай.ua" писав, Хірман відповів Герусу: реформи або проводяться, або немає