Ментальність країни як така безпосередньо впливає на те, як у ній функціонує державна система, зокрема і рівень медичного обслуговування. Експерти порівняли особливість медицини в Європі та України та розповіли, коли нас лікуватимуть, як за кордоном.

Про це розповів сімейний лікар, засновник і головний лікар клініки для здорових SQLAB Святослав Ханенко, - пише "mind.ua".

"Об’їздивши половину світу, аби вивчити, як до свого здоров'я ставляться в різних країнах, шукаючи ідеал, який можна було би адаптувати до українських реалій, автор цих рядків у певний момент остаточно переконався: ідеал – це завжди середина між результатами і можливостями найкращих та бажанням і ресурсами тих, кому потрібне покращення", - говорить автор.

Чому потрібно повчитися Україні у наших західних сусідів?

Одні з перших країн, що спадають на думку, коли йдеться про якісну медицину, – це Австрія та Німеччина. У цих державах більша частина населення має доступ до якісного лікування на основі сімейної медицини.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Коли громадяни хворіють, вони в першу чергу звертаються до сімейного лікаря. До вузьких спеціалістів у Німеччині чи Австрії можна потрапити далеко не одразу.

Приблизно ж за таким принципом сьогодні будується медична реформа у нас в Україні.

"Національні особливості" та реформи

"Зокрема, у Німеччині добробут суспільства має своєрідну перевагу над добробутом індивіда. В Австрії – навпаки. І, як на мене, саме австрійський індивідуалізм ближчий Україні", - говорить спеціаліст.

Також варто відзначити, що в Австрії рівень самої освіти і, відповідно, культури – вищий.

Дбати про здоров'я для австрійців більше є традіцією, а потім вже законодавчими нормами і таке інше.

У Німеччині ж держава постійно йде в ногу с часом, аби контролювати певні обов'язкові заходи щодо здоров'я громадян.

Також, що стосується сімейних лікарів, то австрійці регулярно ходять на консультації, оскільки це, знову ж таки добра стара традиція, а вже потім правила згідно законодавства.

Німці ж, навпаки. більш дисципліновані та завжди, так би мовити, тримають руку на пульсі, та строго виконують всі умови системи.

Хто і за що платить?

І в Німеччині, і в Австрії давно діє медичне страхування. В Україні поки що про лише говорять, і то народ відноситься до даної процедури дуже скептично. Це можна зрозуміти, тому що через низькі доходи люди не готові віддавати частину з них щомісяця на оплату страховки. А якщо це виконуватимуть роботодавці, усі розуміють, що це може призвести до зниження зарплат.

В Європі медичні послуги, які людина може собі дозволити, зазвичай регулюються саме вартістю цього страхування. В Австрії ви майже не побачите готівкового розрахунку пацієнта з лікарем. Мережева система фондів дозволяє всім, хто легально перебуває у країні, просто мати картку, через яку проходить оплата.

У Німеччині медичне страхування – невід’ємна частина соціального захисту населення. Лише 0,1% – 0,3% німців не мають медичного страхування.

Закони про медичне страхування тут діють ще з кінця 19 століття.

За рахунок страхування тут людина не може потрапити відразу до вузького спеціаліста, якщо до цього вона не була у свого сімейного лікаря.

Хто від цього виграє?

З точки зору системи, німецький досвід більш вигідний. А от із точки зору окремого індивіда – виграє австрійський підхід.

"Поєднати переваги обох досвідів було для мене одним із першочергових завдань при створенні клініки. Наразі ми намагаємося побудувати ідеальну для України систему, де більше приділяємо уваги превентивній медицині", - додав Ханенко.

Втім, перш ніж будувати нову систему, необхідна міцна основа, тобто законодавча база.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко сказав своє слово у справі відсторонення Уляни Супрун.

Як повідомляв портал Знай.ua, Уляна Супрун прокоментувала своє відсторонення від обов'язків глави МОЗ.

Також Знай.ua писав про те, що суд оголосив рішення у справі Супрун.