Всесвітній день захисту морських ссавців (День кита)

Цей день відзначають у багатьох країнах, а дату вважають днем захисту не лише китів, це відноситься до всіх морських ссавців і інших істот, які живуть в океанах і морях. День заснували в 1986 році, після вступу в силу мораторію на китовий промисел. Заборонене не тільки полювання на китів, але і торгівля їх м'ясом. Зараз китовий промисел дозволений тільки щоб задовольняти потреби корінного населення і для наукових цілей.

Пурим-катан

В єврейському календарі високосних років 7 в 19-річному циклі. Два місяця адар і головний Пурим зазначається у другому адарі, а в першому святкують Малий Пурим (Пурим-катан). Хоча це лише своєрідна підготовка до головного свята, але є деякі відмінності у святкуванні. В цей день не читають сувій Естер, молитви Таханун і не носять шелахмунес. Прийнято сьогодні влаштовувати святкові застілля, хоч і не такі багаті, як у Великий Пурим.

Свято ліхтарів Юаньсяо в Китаї

У Китаї ще у 10-му столітті з'явився звичай запалювати яскраві барвисті ліхтарі в цю ніч, вони можуть бути абсолютно різних форм, кольорів і розмірів, найчастіше схожі на фрукти, квіти і тварин. У селах влаштовують феєрверки, танці драконів, катаються на гойдалці, проводиться хода на ходулях і хороводи «янге».

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Зазвичай це завершення Нового року. З 11 століття свято стало повсюдним, з'явилися традиції їісти «юаньсяо» з клейкого рису, цукатів і клейкої начинки, які символізують щастя дружної сім'ї. Також існує повір'я, що душі предків у Новий рік приходять відзначити з рідними і близькими, в це свято вони повертаються назад, а ліхтарики освітлюють їм дорогу додому.

Православні свята:

  • День пам'яті преподобного Варсонофія і Іоанна.
  • Преподобного Вукола Смірнського.

Вукол Телятник, Жуколы

В цей день православні вшановують пам'ять Святого Вукола— учня апостола Іоанна Богослова. Вважалося, що з цього дня починають з'являтися на світло телята (таких телят, народжених у лютому, називали жуколами). Існували особливі прикмети і на погоду. Говорили, що мороз у цей день обіцяє бурхливу весну, сухе і спекотне літо.

Іменини в цей день

Олександр, Анатолій, Арсеній, Василь, Дмитро, Іван, Христина, Максим, Марія, Марфа, Севастян, Юліан

Нагадаємо, до Верховної Ради України подали законопроект, який передбачає поповнення вихідних днів. Не поспішайте радіти, насправді мало що змінилося.

Як повідомляв портал Знай.ua, що в березні для метеозалежних людей буде кілька важких днів. Фахівці розповіли, наскільки небезпечною буде активність сонця і склали календар магнітних бур на березень 2019 року.

В Україні продовжують боротися зі сміттям. Так, в Тернополі вже в примусовому порядку ввели сортування побутових відходів. Вирішили заварити сміттєпроводи в багатоповерхівках, а замість цього облаштувати майданчики для спецконтейнеров.

19 ЛЮТОГО – ДЕНЬ ВУКОЛА