У народі його прозвали Телятником, оскільки на цей період припадає отелення корів. Інші назви свята: «Жуколи», «Телетник», «Тялятниці». Жуколами в народі називалися телята, що народилися в лютому.

Історія свята

Згідно з переказами Вукол – це учень апостола Іоанна Богослова. Він же і поставив Вукола першим єпископом в Малій Азії, в місті Смірні в його церкві. Вукол охрестив багатьох язичників, він не раз відкривав їм очі на правдиву віру у Христа. Преподобний Вукол помер приблизно в 100 році, а на місці його могили виросло дерево мирта. Це дерево було особливим, воно зціляло недужих.

Традиції свята

В цей день дуже багато уваги приділяти коровам, в основному дбали, щоб вони благополучно отелились. Дійсно вважали, що з цього дня з'являються на світ телята, яких називають жуколи. Навіть приказка була: «Прийдуть Вуколи — перетелятся всі жуколи». Коровам намагалися давати більше корму і найкращий корм. А щоб молоко було смачним, а телята здоровими – слід було обкурювати хлів чабрецем.

Завжди хотіли, щоб народився не бичок, тому вірили, що в такому випадку господиня повинна під'їхати до корови верхи на сковороднику або ухваті під час останньої доїння. Дійницю заборонялося на щось ставити, тому що тоді у корови пересохне молоко. Це траплялося рідко, але корова була годувальницею, тому і дбали про неї, як про члена сім'ї.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Якщо сьогодні народжувалося теля, його протирали рушником від хвоста до шиї і примовляли: «Господар мій, домовик дідусю, візьми цього теляти в сусіди. Сам не ображай і ворогам в образу не давай». Вважалося, що тоді тварина виросте здоровою і міцною і їй не можна буде наврочити.

Нагадаємо, до Верховної Ради України подали законопроект, який передбачає поповнення вихідних днів. Не поспішайте радіти, насправді мало що змінилося.

Як повідомляв портал Знай.ua, що в березні для метеозалежних людей буде кілька важких днів. Фахівці розповіли, наскільки небезпечною буде активність сонця і склали календар магнітних бур на березень 2019 року.

В Україні продовжують боротися зі сміттям. Так, в Тернополі вже в примусовому порядку ввели сортування побутових відходів. Вирішили заварити сміттєпроводи в багатоповерхівках, а замість цього облаштувати майданчики для спецконтейнеров.

19 ЛЮТОГО – ДЕНЬ ВУКОЛА