В Україні борг за комунальні послуги досяг 55 мільярдів грн. Середній борг на одну сім'ю - 3,7 тисяч грн. Усе частіше на користувачів комунальними послугами подають до суду постачальники.

На сайті постачальника тепла у Хмельницькому закликають українців до того, щоб вони вчасно сплачували рахунки за комуналку. Адже недобросовісні українці потрапляють у реєстр боржників та у заборонений список на виїзд із країни. Тим, хто не сплатив вчасно, згодом доведеться заплатити набагато більше - за судовий збір, 3% річних, інфляційне корекцію.

На сьогодні найбільше штрафів за опалення будинків та гарячу воду. Для того, щоб простимулювати споживачів, постачальники подають до них до суду. За несплачений борг можуть забрати будь-що із квартири, крім верхнього одягу, взуття чи холодильника - усе інше - дозволяє закон.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Майже 4,5 мільйони сімей користуються субсидією та сплачують за комуналку вчасно, всі інші - 2/3 українців не отримують субсидію, і майже кожна 10 квартира не сплачує борги. Постачальники не встигають судитися з кожним, зазвичай з недобросовісними клієнтами обходяться виховними розмовами. Також звертатися до суду - остання справа, спочатку боржникам пропонують реструктурувати борг. Це означає, що дві сторони домовляються про обов'язковий платіж, який має внести сторона-боржник, кожного місяця.

За несплату комунальних послуг можуть забрати навіть квартиру, але у двох випадках: якщо у боржника є ще одне житло, і якщо сума боргу перевищує 20 мінімалок. Виконавча служба може забрати і продати на аукціоні майже будь-яке майно: одяг, меблі, техніку, машину і т. д. Майно продадуть через електронні борги, а на виручені кошти погасять борг за несплату.

Нагадаємо, Гройсман поставив українців "на лічильник": мільярдні борги за електроенергію, вляпались по самі вуха.

Як повідомляв раніше Знай.ua: потрійні тарифи та оплата за три роки: чому платіжки роздуло та як не платити за газ більше.

Також Знай.ua писав про те, що Нацбанк затягне на шиях українців кредитний зашморг: навіть правнуки не розплатяться.