Облгази ставлять українцям неякісні лічильники. Таку заяву зробили в НАК "Нафтогаз" під час наради в Міненерго відзвітував, як проводиться установка лічильників та заявив, що споживачам встановлюють неякісні прилади.

Нещодавно уряд зобов'язав газорозподільні компанії забезпечити побутових споживачів індивідуальними приладами обліку. Однак компанії пропонують людям обмежений перелік пристроїв. Вони часто не підходять за розмірами, їх незручно монтувати і, що дуже важливо — призводять до невиправданих витрат, - пише UBR.

Запропонували вирішити Проблему досить просто — не обмежувати перелік виконавців робіт виключно облгазами.

Отже, які лічильники будуть дійсно економними.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Роторні проти мембранних

За останніми даними всеукраїнської повірки лічильників, найчастіше українцям встановлюють такі мембранні прилади обліку:

  • Візар 16%: під час повірки відбраковуються — відхилення в показаннях перевищує нормативне.
  • Галлус — 43%.
  • Октава — 22%.
  • Самгаз —16%.
  • Інше — 21%.

Найчастіше з ладу виходять роторні лічильники (81%). Саме такі рекомендує встановлювати Нафтогаз. Вони менш захищені. У деякі з них можна просто засунути скріпку, не зриваючи пломбування, і він просто зупиняється.

Українцям варто знати, що витрати на встановлення лічильників газувже включені в тариф газорозподільних компаній.

Останнім часом популярністю користуються так звані "заряджені" лічильники. Вони дають більш реальні показники. Хоча такі пристрої в рази дорожчі.

В облгазах радять ставити мембранні газові лічильники. Вони великі і нікому не подобаються, але такі прослужать набагато довше.

Лічильники електроенергії

Нові лічильники електроенергії можуть встановити або компанії – оператори системи розподілу (відповідають за електричні мережі) у рамках своїх інвестиційних програм без додаткової оплати з боку клієнта (коли дійде черга до конкретного будинку). Або люди можуть самостійно придбати нові прилади обліку, не відкладаючи на потім економію.

На ринку України представлено більше сотні різних моделей лічильників електроенергії. Вони відрізняються за ціною, функціоналом, точністю, надійності, типу підключення, кількістю фаз (1-фазні на 220 В, 3-фазні на 380 В), виробникам і т. д.

"Великим попитом зараз користуються доступні й оптимальні по співвідношенню ціна / якість моделі лічильників з основним функціоналом: 1-фазний або 3-фазний, багатозонний, параметризованих під дві зони "день/ніч" (дозволяють побутовим клієнтам платити в 2 рази менше за електроенергію, спожиту з 23:00 до 07:00). Є РК-дисплей, сертифікат якості від виробника, відповідність європейським стандартам безпеки. Деякі більш дорогі моделі мають можливість передавати показання автоматично через інтернет", - розповів UBR.ua менеджер ДТЕК ЕСКО Антон Ковалишин.

Якщо ж громадянин хоча сам придбати лічильник, який йому подобається в магазині та самостыйно його встановити, то в такому випадку потрібно пройти низку процедур у компанії-операторі системи розподілу. Лічильник повинен бути опломбований, пройти перевірку і т. д., що займає час і не завжди зручно.

Нагадаємо, українців попередили про проблемні новобудови, у яких краще не купувати квартири.

Як повідомляв портал Знай.ua, субсидії готівкою: українцям розклали по поличках, як працює система та де отримати перші гроші.

Також Знай.ua писав про те, що у Києві виявили дивного пенсіонера, якого непідйомна комунака вигнала жити на вулицю. Він змайстрував собі гніздо на дереві.

Дивіться: Як в Україні "вибивають" борги