Інші назви свята: «Панкратій», «Панкрати», «День Нікіфора і Панкратія», «Лаптєв день».

Історія свята

Про преподобного Панкратія мало відомо. Знаємо, що він жив у 14 столітті і був ієромонахом Києво-Печерської лаври. У нього був дар зцілення від хвороб і чудотворення. Після Панкратій пішов у Дальні печери, де став відлюдником і безустанно молився. Тут зберігалися його мощі.

А святий Нікіфор жив в Антіохії Сирійській та дружив з пресвітером Саприкієм. Коли були гоніння на християн серед перших судили саме його друга пресвітера. Саприкій показав, що він твердий християнин, терпів всі катування і його засудили до страти через усічення мечем. Перед стратою Нікіфор теж зізнався, що сповідує християнство. Кати розповіли про це правителю, який наказав відпустити Саприкія, а замість нього стратити Нікіфора.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Традиції свята

У цей день на Русі почали плести личаки (лапті). Вже закінчувалася зима, зерно теж закінчувалося, тому предки примовляли: «Не всяк Панкратій хлібом багатий, а наш Панкратій постолами багатий». Це був і день святого Нікіфора, а нікіфорцями називали високі лапті, які носили вдома і надягали на босу ногу. Тому трохи жартували: «Гарні Панкратові постоли, так і ті — нікіфорці».

Була традиція, коли старі збирали молодих хлопців і дітей, розповідали, як правильно плести личаки. Той, хто відразу робив якісні постоли, могли заробити собі на хліб, бо в родині відразу працівник з'являється, і сім'я голодною не буде.

Також було прийнято сьогодні наводити порядок в будинку і господарстві, слід було перевірити інвентар, полагодити що потрібно, замінити деталі, оглянути насіння та підрахувати запаси їжі.

Нагадаємо, до Верховної Ради України подали законопроект, який передбачає поповнення вихідних днів. Не поспішайте радіти, насправді мало що змінилося.

Як повідомляв портал Знай.ua, що в березні для метеозалежних людей буде кілька важких днів. Фахівці розповіли, наскільки небезпечною буде активність сонця і склали календар магнітних бур на березень 2019 року.

В Україні продовжують боротися зі сміттям. Так, в Тернополі вже в примусовому порядку ввели сортування побутових відходів. Вирішили заварити сміттєпроводи в багатоповерхівках, а замість цього облаштувати майданчики для спецконтейнеров.

22 лютого — Панкратіїв День