У понеділок, 25 лютого (за новим стилем), віруючі православної церкви вшановують пам'ять Іверської ікони Пресвятої Богородиці. Як відомо, Іверська ікона, також звана Воротаркою, зображає Діву Марію з Немовлям.

Варто уточнити, що оригінал святого образу до наших часів чудово зберігся і знаходиться в Іверському монастирі на горі Афон у Греції. Якщо вірити церковним переказами, ікону написав євангеліст Лука, сподвижник апостола Павла. А 25 лютого святкується день обрітення Іверської ікони Божої матері, так як саме в цей день ченці монастиря на горі Афон знайшли чудотворний образ.

Здавна існувала якась легенда, яка дала відразу кілька назв іконі Божої Матері. Так, в 9 столітті образ зберігався у благочестивої вдови, що жила біля міста Нікеї.

Щоб врятувати лик Богородиці від іконоборців, які стали особливо активні під час правління імператора Феофіла, жінка опустила ікону в море. Через деякий час, згідно з версіями декількох джерел, між цими подіями минуло від декількох днів до двох століть – ченці Іверського монастиря, розташованого на горі Афон у Греції, побачили її в морі. Тоді вони відразу відскочили і злякалися, тому що святу ікону підтримував вогненний стовп.

Популярні новини зараз
Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять В Україні готується революція у житловій сфері Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

У свою чергу святий Гавриїл, інок Іверського монастиря, пройшов по воді і приніс ікону в святу обитель. Вже на ранок ченці виявили її над брамою монастиря. Згідно з церковним переказом, її кілька разів намагалися внести в приміщення, але завжди вона поверталася назад. Відтоді ікону стали називати Воротаркою, а від імені обителі – Іверський монастир – вона отримала найменування Іверська.

Наголошується, що Іверська ікона Пресвятої Богородиці прославилася небаченими чудесами, які відбувалися поруч з нею. Слух про образ Богоматері дійшов до Російського царства.

Майбутній патріарх Нікон, який був тоді ще архімандритом, звернувся до настоятеля Іверського монастиря Пахомія з проханням зробити список з ікони. 13 жовтня (за старим стилем) 1648 року копію доставили в Москву. З тих пір православні стали відзначати цю дату – день перенесення списку ікони. За церковним календарем за новим стилем – це 26 жовтня.

Примітно, що в кінці 1648 року почалося повстання під керівництвом Богдана Хмельницького, під час якого річ Посполита втратила контроль над центральною частиною українських етнічних земель, де з'явилася козацька держава на чолі з гетьманом. Цей період розглядається як перша фаза Української національної революції 17 століття.