Повір'я

На Русі святого Мартиніана шанували як покровителя родини, вважали, що він допомагає приборкувати грішні пристрасті, тому і молилися йому про це. Зазвичай цього дня намагалися повністю присвятити прибиранню в будинку. Повір'я говорить, що того, хто не буде лінуватися, чекає успіх і удача в будь-якій справі.

Ще вночі окликали зірки, щоб їх сяйво допомогло очам отримати пильність. Окликали і померлих рідних і близьких, поки дивилися в небо. А про зір замислювалися, тому що взимку світла скіпи було все одно мало, а працювали саме за тканням, вишиванням і прядінням, тому зір погіршувався.

Коли люди окликали по іменах своїх предків, вони вірили в силу родової пам'яті, знали, що всі їхні рідні у Господа на виду і що можна попросити допомоги у Спасителя тим, що живуть на землі. При цьому обряді згадувалось і вимовлялося як можна більше імен.

Також були прості повір'я – якщо знайти сьогодні гроші, то брати їх не можна, тому що добра з цього не вийде. Якщо пролили на себе воду – опинитеся на мові пліткарів. Якщо посварилися сьогодні, то вже ніколи не помиритеся. Будь-які фінансові питання сьогодні краще не вирішувати, бо можна залишитися боржником.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Прикмети

  • Яка погода у цей день, такою буде й весна. Якщо день теплий і сонячний, такими і весняні місяці будуть. А якщо похмуро і холодно, тоді весь сезон буде холодно і дощитиме.
  • Довго лежить сніг, значить, весна буде холодною.
  • Літо буде спекотним, якщо в Мартиніанів день морозно і сухо.
  • Чути дзвінкий спів синиць – до раннього тепла.
  • Буде щастя і удача в справах, якщо у цей день добре прибратися в будинку.
  • Щоб не осліпнути, 26 лютого не слід займатися вишиванням.

Нагадаємо, українським пенсіонерам перед виборами нададуть разову доплату до пенсії. В ході наради, в якій взяв участь і чинний український лідер Петро Порошенко, було вирішено, що в березні-квітні 2019 року пенсіонерам доплатять 2 410 гривень.

Як повідомляв портал Знай.ua, синоптики розповіли, коли в Україну прийде весна. Із Заходу через кілька днів в Україну прийде плюсова температура. Синоптики заявляють, що це буде навіть теплий циклон.

Також Знай.ua писав, що Польща вже втратила лідерство серед країн, в яких українців з нетерпінням чекають. Згідно з дослідженнями фахівців, зарплати, які отримують наші громадяни за кордоном, ні в яке порівняння не йдуть з копійчаними зарплатами на українських підприємствах.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ НА 26 ЛЮТОГО – МАРТИНІВ ДЕНЬ