З 2 березня окупанти накладуть повну заборону на діяльність громад і священнослужителів Православної церкви України в ОРДЛО. Про це заявив глава ПЦУ митрополит Епіфаній, передає прес-служба Церкви.

Так, він зазначив, що у зв'язку з цим існує загроза конфіскації майна громад і депортації священиків з окупованого Донбасу.

"З 2 березня 36 храмів і приміщень, а також єпархіальний Будинок милосердя, що належать громадам нашої Церкви в окремих тимчасово окупованих районах Донецької області, можуть бути "конфісковані на користь республіки", священики - депортовані", - повідомляє митрополит Епіфаній.

Також глава ПЦУ уточнив, що утиски відбуваються внаслідок незаконної вимоги до громад "зареєструватися за законами республіки".

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

"Така вимога не може бути виконана, адже структура, яка видала такий "закон", ніким не визнається", - заявив Епіфаній.

У той же час він звернувся до ООН, ОБСЄ, країн-гарантів мінського процесу, в ЄС і до всіх демократичних країн, міжнародних і міжконфесійних інституцій із закликом "вплинути на тих, від кого залежить прийняття остаточних рішень щодо цього питання, і вжити заходів з метою недопущення катастрофічного розвитку подій".

За його словами, за 5 років окупації ситуація з дотриманням права на свободу віросповідання в ОРДЛО стає все гірше. Систематично порушуються права віруючих, релігійних громад та священнослужителів ПЦУ, повідомляє Епіфаній.

"Це проявляється в систематичних гоніннях, знущанні, арештах, захопленні храмів і т. д.", - резюмував митрополит Київський і всієї України.

Нагадаємо, що в Православній церкві України вирішили скасувати деякі правила, щоб стати більш відкритою для парафіян.

Як повідомляв портал Знай.uа, колишній прес-секретар предстоятеля УПЦ МП (до 2014 року), священик Православної церкви Георгій Коваленко розповів про правила ПЦУ щодо зовнішнього вигляду для парафіян храмів.

Також портал Знай.uа писав, що на позачергових зборах Генеральна асамблея кліриків і мирян російського екзархату у Західній Європі, більшістю голосів відмовилася від саморозпуску. Відомо, що на такому кроці наполягає Константинопольський патріархат.