Верховна Рада 28 лютого почне розглядати скандальний законопроект №5670-д "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Що зміниться у житті кожного з нас у випадку ухвалення документу? Розглянемо найважливіші пункти.

Українська мова в сфері освіти

Українську мову пропонують зробити обов'язковою в дошкільних, шкільних, позашкільних і вищих навчальних закладах. При цьому в молодшій школі і садках допускається паралельно навчатися на мовах нацменшин (шляхом створення окремих класів або груп), а у ВНЗ це не передбачено. Навчання в університетах має вестися виключно українською, допускається виклад одного або декількох предметів на одному з офіційних мов ЄС - зрозуміло, російську мову до цього переліку не входить.

Корінних народів України (вичерпний перелік таких народів в законопроекті відсутня, але окремо згадуються кримські татари) гарантується навчання на рідній мові. При цьому пропонується відстрочити повний перехід зовнішнього незалежного тестування на українську мову до 2025 року.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

Культурно-масові заходи та кіно

Виключно державною мовою, театральні вистави на інших мовах повинні супроводжуватися субтитрами українською мовою . Також мова публічних заходів (симпозіумів, круглих столів і т.д.) може бути тільки українською, або англійською

Фільми в Україні також можна буде знімати тільки на українському. Допускається включення окремих реплік на інших мовах при наявності субтитрів.

Українська мова у ЗМІ

Також обов'язкова. Передачі на інших мовах повинні дублюватися українською мовою. Телерадіокомпанія зобов'язана забезпечити синхронний переклад на українську мову, якщо хтось із учасників програми говорить іншою мовою.

Зокрема, документом пропонується встановити квоту в 90% української мови на загальнонаціональних каналах, в той час як перед першим читанням квота становила 75% (і саме ця квота діє і зараз). Для регіональних ЗМІ допускається 20% добового мовлення іншими мовами (раніше пропонувалося 40%).

Інформаційні агентства залишають за собою право "поширювати свою продукцію на державному, а також іншими мовами, дотримуючись загальноприйнятих етичних і моральних норм слововживання". Також українська визначається як ключова мова друкарства і видавничої діяльності.

Сфера обслуговування

Магазини, ресторани, салони краси, перукарні, автомийки та інше, для персоналу також є обов'язковим використання української мови.

Медична сфера

Потрібно, щоб медпрацівники проходили сертифікацію на знання мови, тепер вони можуть це підтвердити звичайним сертифікатом про повну загальну середню освіту. У будь-якому випадку в законопроекті прописано, що медичні послуги повинні надаватися українською мовою.

Чиновники всіх рангів та кандидати у президенти України

Збираються зобов'язати чиновників проходити сертифікацію на знання мови. Для цього створюється спеціальний орган - Національна комісія зі стандартів української мови, яка буде визначати необхідний рівень володіння нею для заняття певних посад і посад.

Електронна комерція

Обов'язкове маркування товарів українською мовою, за невиконання норми - діяльність такого суб'єкта господарювання може бути тимчасово припинена. Сайти з продажу товарів і договору про продажі також повинні бути українською мовою.

У власних назвах і географічних назвах

Має зберігатися оригінальне звучання. При цьому громадяни мають право на транскрибований запис ПІБ відповідно до своїх національних традицій. Однак, географічні назви і об'єкти топоніміки не перекладаються і повинні подаватися "за допомогою букв відповідного алфавіту відповідно до звучанням державною мовою".

Штрафи за невиконання закону

Чиновникам, які не використовують українську мову, загрожує штраф від 200 до 400 неоподатковуваних податком мінімумів (3400-6800 грн). Тобто, якщо чиновник перейде на будь-яку мову, окрім української, під час засідання в органах держвлади або місцевого самоврядування, максимальний штраф складе до 6800 грн. В гуманітарній сфері (освіта, наука, культура, спорт і т.д.) - порушення мовної політики може обернутися штрафом від 200 до 300 неоподатковуваних податком мінімумів (3400-5100 грн).

Якщо газета буде надрукована без тиражу державною мовою - штраф 6800-8500 грн. У сфері обслуговування за порушення мовного законодавства спочатку оголошується попередження і дається 30 днів для усунення порушення. При ще одному порушенні протягом року - штраф 5100-6800 грн. Повторне адмінпорушення протягом року - штраф 8500-11 900 грн.

Дивіться: Депутати ухвалили закон про українську мову у першому читанні

Нагадаємо, Верховна Рада України ухвалила законопроект про допуск підрозділів Збройних сил іноземних держав на територію України.

Як повідомляв "Знай.ua", радник Президента України Петра Порошенка Ігор Уманський подав заяву на звільнення з посади. Також "Знай.ua" писав, що стало відомо про масштабну кібератаку з боку Росії з метою впливу на президентські вибори в Україні.