Міністр соціальної політики Андрій Рева пригрозив облгазам відкликанням ліцензії та закликав українців боротися з липовими газовими боргами в судах.

Про це повідомляє "Хвиля".

Зокрема, чиновник розповів, що газові постачальники ставлять українців у яких немає лічильників у неймовірно жорсткі умови та фактично модуть написати у платіжках будь-що.

"Газозбувні підприємства нараховують людям, в будинку яких не встановлені лічильники газу, суми, які вважають необхідними. Тобто, в платіжках, які вони виставляють, значаться віртуальні суми за попередні 30 місяців" - пояснив міністр.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Крім того Рева відзначив, що постачальники газу доволі часто не гребують навіть обдурювати користувачів у яких встановлені спеціальні лічильники, проте вже для цього використовують іншу схему.

"Навіть тим людям, у яких є прилади обліку, постачальники донараховують суми не за лічильником, а з певним коефіцієнтом. Це називається "приведенням обсягів природного газу до стандартних умов для здійснення комерційних розрахунків". Умовно кажучи, людина спожила 100 кубічних метрів газу за лічильником, а їй виставляється рахунок за 130, з мотивацією приведення розмірів використаного природного газу до стандартних умов. це абсолютно незаконно", - заявив Рева.

Разом з тим варто відзначити, що національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, оголосила про початок перевірки облгазів на предмет донарахувань в платіжки.

Зокрема, у відомстві відзначили, що вже з початку березня контролюючі органи розпочнуть масову перевірку облагів на предмет донарахувань у платіжках, які отримують звичайні українці.

"У першій декаді березня ми починаємо широкомасштабну перевірку виконання рішення НКРЕКУ про заборону операторів ГРМ здійснювати донарахування обсягів природного газу за приведення до стандартних умов. Перевірка триватиме п'ять днів, в ході якої ми проведемо детальний аналіз фактичного споживання газу населенням і виставлені рахунки", - написала Кривенко.

Відзначається, що у разі виявленя конкретних порушень будуть прийняті та введені відповідні санкції. За її словами, порушення в частині донарахування в платіжки споживачів здійснили 20 операторів газорозподільних мереж.

Нагадаємо, з'явилася інформація про подорожчання комунальних тарифів та послуг.

Як повідомляв "Знай.ua", суд скасував скандальне рішення Кабміну.

Також "Знай.ua" писав, що субсидії вже почали виплачувати готівкою.

Нові платіжки за газ: чому облгази підвищили тарифи і як платити менше