Українці застрайкували платити за комуналку. У всякому разі, про це говорять дані, опубліковані виданням "Факти". "драконівські" цифри українці бачать у платіжках – тим менше стає сумлінних платників. Так, за даними статистичної служби, за один тільки 2018 рік (як раз тоді сталася комунальна "тряска" і різко підвищили тарифи), загальний борг населення склав цілих 55,6 мільярда гривень. Це – вдумайтеся – на 70%.

При цьому постачальники комунальних послуг також заборгували за газ, з урахуванням штрафів і пені, близько 57,5 млрд грн. «ФАКТИ» опитали експертів про причини такої тривожної ситуації, можливі наслідки і шляхи виходячи з кризи неплатежів.

«Згідно з даними Держкомстату в 2018 року заборгованість за житлово-комунальні послуги (газ, опалення, гаряча і холодна вода, вивезення сміття, утримання будинків і прибудинкових територій) склала 50,8 млрд грн. У зокрема, на кінець грудня 2018 року борг населення за природний газ досяг 26,4 млрд грн, за централізоване опалення та гарячу воду 16,7 млрд грн, за утримання будинків і споруд і прибудинкових територій — 4 млрд грн, за холодну воду і водовідведення 3,1 млрд грн, за вивезення побутових відходів 0,6 млрд грн, а за постачання електроенергії 4,8 млрд грн», повідомила старший економіст Центру економічної стратегії Оксана Затворницкая.

словами експерта, середні нарахування за житлово-комунальні послуги, з урахуванням електроенергії (із розрахунку 150 кіловат-годин), на одного власника особового рахунку у грудня 2018 року становили 2292,8 грн.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Виникає питання: з чим пов'язаний стрімке зростання боргу населення за комунальні послуги?

«Він викликаний виключно одним фактором підвищенням цін і тарифів на енергоносії. Вже в 2015 році перше необґрунтоване збільшення ціни на газ більш ніж в сім раз чітко показало, що це вірний шлях у пропасти. У європейських країнах вважається нормою надання людям державної адресної допомоги. Її можуть отримувати 10−12% громадян. Після цього підвищення у за до державі звернулося понад 60% населення. Це була „червона“ лампочка для влади, що обраний шлях „реформ“ невірний», розповіла «ФАКТАМ» енергетичний експерт Марія Яковлєва.

Нагадаємо: кияни півтора року платили в півтора рази більше за комуналку: суд прийняв доленосне рішення.

Знай.иа повідомляв, що киян чекає оплата комуналки по-новому: розподілять між всіма споживачами.