Тернопільський священик розповів, що послужило причиною для своєрідної кризи віри у молодих людей. Сьогодні все частіше можна почути фразу "немає часу, щоб піти в церкву". Духовний отець, протоієрей Євген Заплетнюк висловив жаль про те, що останнім часом молодь все рідше ходить в церкву.

"Чимало молодих людей переконані, що сповідь потрібна священика, хороші оцінки – вчитель, здоров'я – лікаря, а добра поведінка – батькам. Звичайно, це не так. Саме тому, що священики, лікарі, викладачі та батьки люблять своїх дітей, пацієнтів, студентів і парафіян, а ще знають трохи більше, вони переживають і уміють піклуватися не тільки про себе. Тому, давайте відразу скажемо, що чимало добрих справ, в яких молодь лінується, якими нехтує, насамперед потрібна самим молодим людям. Розуміють вони це зараз чи ні – це інше питання", - розповідає священник.

"Важливо сказати й інше. У цьому світі існують закони, які абсолютно не залежать від нашої віри в них. Це не тільки закони права, фізики або хімії, але і Божі закони – закони духовного життя. Незалежно від того, як до неї ставиться людина, вони все одно певним чином впливають на якість нашого з вами життя. Так от, уявіть собі, що молода людина живе не думаючи про те, що вона тут не вічна, що її здоров'я і сили не безмежні, і що з третього поверху стрибати небезпечно, тому що сила тяжіння діє на людину незалежно від його знання законів фізики", - підкреслює протоієрей

Алкоголь вбиває нейрони головного мозку, незалежно від того, людина знає щось про хімічну дію етанолу. А гріх поступово, але впевнено вбиває нашу душу, навіть коли ти не розумієш ні значення слів «гріх», ні «душа». Тому, хотілося б запросити молодих людей відвести свій погляд від фейсбуку і інстаграма і хоча б кілька хвилин побути в тиші, наодинці з самим собою. Немає сумніву, що багатьом з нас час без інтернету – справжня мука. Навіть тут ми не вільні. Ми раби. А від рабства потрібно позбавлятися. При чому, як можна швидше. На Сповіді. У відвертій бесіді зі своїм духівником.

Популярні новини зараз
У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

У Церкві існують певні умови дійсності Таїнств. Серед них є та, що їх не можна прийняти заочно. Інтернет це чудовий інструмент комунікації, але перетворювати його на панацею від всіх проблем було б надто нерозумно. Ви можете буквально 24 години на добу і 365 днів у році мати доступ онлайн до свого духівника та радитися з ним у міру потреби. Але перетворювати Святе Таїнство в чергову онлайн гру було б великим богохульством. Молоді люди дуже активні та вольові. Коли вони захочуть, вони можуть весь вечір і всю ніч танцювати в клубі, не втомлюючись. Вони можуть не встаючи з крісла три години робити собі манікюри. Вони можуть худнути до анорексії чи щовечора бігати, аби не набрати зайвий грам ваги. Вони місяцями та роками прилипають до моніторів, планшетів і смартфонів, бо люблять свою інтернет-залежність. Вони можуть все, що по-справжньому захочуть. Тому, питання заочної Сповіді це взагалі не питання догматичного вчення про Таїнство Покаяння, а питання в першу чергу наших пріоритетів. Навіть якщо завтра Церква дозволить усім «сповідатися» через мережу, будьте певні – люди ще більше знецінять це священнодійство, і навіть коли воно буде з ними цілодобово, потреби в Сповіді в людей не буде. Люди й тоді придумають нові відмовки. При чому, звинувачувати при цьому будуть не себе, а консервативну, «відсталу» Церкву, яка не може йти на зустріч «прогресивній» частині суспільства. Це, звісно ж, лукавство.

Нагадаємо, росіяни закінчуються: московські попи б'ють на сполох.