Виставка ілюстратора Олександра Грєхова Квантовий стрибок Шевченка встигла повисіти на станції метро в Києві лише 7 днів. Плакати з генієм української літератури розрізав ножем 17 лютого український націоналіст Юрій Павленко.

Після цього картини довелося прибрати, а також скасувати продовження виставки в інших містах України.

В честь дня народження Тараса Шевченка 9 березня Гріхів розповів про те, яку насправді вів життя поет. Відповідне інтерв'ю він дав українському виданню HB.

Олександр Гріхів

Для свого часу Тарас Шевченко був досить прогресивним, так, навіть під час навчання він яскраво одягався і був досить епатажним студентом.

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

"Звичайно, Шевченко пив, звичайно, любив. Загалом, не тільки цілими днями думав про Україну. Хоча не без цього. Найголовніше: все чомусь забувають, що основна професія у Шевченка була художник. Все життя він заробляв гроші в основному цим. Я для себе теж відкрив, в першу чергу, саме як художника. У нього було визнання. Але в біографії, яка зазвичай вивчається в рамках шкільної програми, цього чомусь приділяється мало уваги. Можливо, тепер щось зміниться", - розповідає ілюстратор.

Грєхова вразила така негативна реакція деяких на виставку, адже раніше вона вже демонструвалася і отримала лише схвальні відгуки.

"В серпні ця ж виставка вже демонструвалася в Музеї Тараса Шевченка, і там було 99,9 % позитивних відгуків. Всі її бачили, ЗМІ про неї писали — звичайно, може, не так, як зараз. Але тоді не було ніяких претензій і ми навіть не очікували, що комусь може не сподобатися. Що Шевченко в ролі Людини-павука — це щось погане і так не можна", - пояснює ілюстратор.

Він додав, що досі отримує погрози в соціальних мережах. Йому від цього не страшно, але неприємно, за його словами.

Леся Українка в різних образах

Нагадаємо, навколо "Квантового стрибка Шевченка" розгорівся справжній скандал.

Як повідомляв Знай. ua, Тараса Шевченка у київському метро потрібні ваша одяг і мотоцикл, не пропустіть видовище.

Знай. ua писав, що активіст "Хорт" знищив виставку у київському метро на очах у пасажирів. Раніше він був судимий за захоплення обласної адміністрації.