Приблизно через п'ять-сім років парк пасажирських вагонів УЗ може виявитися зношеним практично на 100%.

Такий висновок можна зробити, проаналізувавши дані про покупки, ремонт, і виведення з експлуатації рухомого складу в останні роки.

Відповідна інформація міститься у відповіді УЗ на запит Delo.ua.

Укрзалізниця
Укрзалізниця

Зокрема, станом на 1 січня поточного року інвентарний парк пасажирських вагонів, тобто абсолютно всіх вагонів, УЗ становить 4220 одиниць. При цьому в робочому стані знаходиться лише близько 2900 одиниць. Таким чином, приблизно третина вагонів компанії не здатні перевозити пасажирів.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

У компанії зазначили: для того, щоб мати в наявності близько 2900 робочих пасажирських вагонів, УЗ необхідно щорічно закуповувати або проводити капітально-відновлювальний ремонт 300 з них.

Укрзалізниця
Укрзалізниця

Можна помітити, що "Укрзалізниці" ніяк не вдається відповідати такому темпу. Вони обіцяють купити в 2019 році 44 нових пасажирських купейних вагони, два вагони для міжнародного сполучення, а також передбачається модернізувати 64 пасажирських вагони.

Якщо ж поспостерігати за результатами роботи компанії в цьому напрямку в 2018 році, то за рік УЗ вдалося модернізувати 118 пасажирських вагонів та купити лише вісім нових, хоча планувалося 60.

Євген Кравцов, новий голова правління "Укрзалізниці"
Євген Кравцов, новий голова правління "Укрзалізниці"

Більш того, обсяги виведення з експлуатації вагонів набагато більші. Так, за 2016 рік в шлях перестали виходити 529 вагонів, у 2017 році — 113, а в 2018 році — 257 вагонів.

Результатом недостатнього оновлення рухомого складу стало серйозне збільшення відсотка зносу парку пасажирських вагонів. З показника в 86% у 2016 році він збільшився в 2019 році до 92,6%, тобто на 6,6 процентного пункту за останні кілька років.

Як повідомляв портал "Знай.uа", пасажири поїзда на Рівненщині були шоковані тим, що прямо під час поїздки він загорівся.

Також "Знай.uа" писав, що Укрзалізниця порадувала українців повідомленням про те, що в поточному році в експлуатацію введуть 40 нових вагонів, які кардинально відрізнятимуться від тих напіврозвалених, до яких всі вже звикли.