Однією з країн, де багато хто хоче побувати є Австрія, батьківщина вальсу, яка відома своєю архітектурою і класичним мистецтвом. Говорячи про Австрію, ніхто не асоціює її з далекою країною, тому частина українців приймає рішення поїхати на заробітки саме туди. Але чи так прекрасна Австрія, як може здатися? Спробуємо розібратися.

Австрія

31-річна Олена приїхала в Австрію 6 років тому. Незважаючи на те, що в Україні вона отримала дві вищі технічні освіти, вона приїхала сюди за третьою. Вибравши напрям "Машинобудування", вона поставила в ступор багатьох. Поляки сильно дивувалися цьому, адже вони приїхали на заробітки і трудяться на "чорній роботі", а якась українка хоче вибитись в люди. Хоча і країна непромислова, але спеціальність Олени користується попитом у регіонах, де інженери отримують дуже гідні зарплати.

Олена в Австрії

Найскладнішим у навчанні було те, що багато викладачів взяли за основу систему освіти США, де студент вчиться сам, а завданням викладача є лише перевірити рівень здобутих знань. Але технічні спеціальності були досить складними і без ґрунтовних пояснень знаючої людини, вивчення було неможливим. За підсумком,один з іспитів не здали 97% студентів, тому що ставка робилась на платні курси і викладач просто "валив", а Олена поскаржилася декану, який зобов'язався вирішити цю проблему.

Популярні новини зараз
Нові правила мобілізації: кому треба готуватися до ВЛК Українцям пенсійного віку нададуть тимчасову допомогу: які документи потрібно подати Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею
Показати ще

Євген живе у Відні і також приїхав до Австрії отримувати освіту. Працювати він може тільки 11 годин в тиждень, так як навчається на бакалавраті і, відповідно, заробляє дуже мало. Бо він вже знає про секрети економії в Австрії.

Одним з таких секретів є закупівля продуктів в, так званому, соціальному магазині " VinziMark", який всього один у місті. Скупатися там можуть лише люди з доходом меншим, ніж 900 євро в місяць.

Щоб придбати дешевий товар, потрібно приходити в магазин дуже рано, так як супермаркет працює всього до 13:00, але вже до 12 все їстівне змітають з полиць, як розповідає Женя. Секрет цих продуктів у тому, що вони мають невеликий шлюб (пошкоджена упаковка, невеликі пошкодження поверхні), або відповідний термін придатності. Всі продукти є абсолютно безпечними для здоров'я. Частково продукти звичайно закуповуються, але більшість просто віддають інші магазини і виробництва, як наприклад черствий хліб, який вони раніше просто викидали.

Ще одним лайфхаком є безкоштовна медицина. Приїжджі думають, що її тут немає або, більш того, що їх здадуть поліції, якщо вони - нелегали - прийдуть лікуватися в клініку.
Лікар з українським походженням - Тетяна Хоменко, авторитетно заявляє, що в Австрії не тільки можна знайти безкоштовну медицину в лікарнях при церквах, де не потрібен страховий поліс, але і ще розраховувати на те, що лікар не розповість нічого поліції. Адже його завдання - лікувати, а беручи до уваги лікарську таємницю, він не має права розповідати про своїх хворих.

Як бачимо, все досить просто. Дійсно, в Австрії приїжджим часом важко, але так в будь-якій новій країні. І, якщо хотіти заощадити, то все обов'язково вийде.