Міжнародний день річок (Міжнародний день дій проти гребель)

Це свято раніше називали Міжнародним днем боротьби проти гребель, за річки, воду і життя. Але в світі назву скоротили до слова «гребель». Ініціаторами дня стала американська громадська організація під назвою «Міжнародна мережа річок». У 1997 році пройшла конференція, на якій закликали всі дії проводити під гаслом «Нехай вода несе життя, а не смерть». Уряд, інвесторів та міжнародні агентства закликали встановити мораторій на будівництво великих гребель хоча б до того моменту, поки не проведуть міжнародну незалежну експертизу таких проектів. А також поки не компенсують збиток природі і людям.

Міжнародний день числа «Пі»

Цей день відзначають вже більше 30 років, а вперше його відзначили в 1988 році в Сан-Франциско в музеї Експлораторіум. Свято неофіційне, ідея про нього прийшла фізику Ларрі Шоу, який помітив, що по американській системі 14 березня (3/14) – це перші цифри числа Пі.

Існує думка, що це число відкрили ще вавилонські маги, але знань було недостатньо, тому Вавилонську вежу не вдалося добудувати до небес. Також є ймовірність, що це число було в основі будівництва Храму царя Соломона. Цікаво, що цей день співпадає з днем народження Альберта Ейнштейна.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Православні свята:

  • Великий канон Андрія Критського.
  • День пам'яті преподобномучениці Євдокії Іліопольскої.
  • Мучениці Антоніни Нікейської.
  • Мучеників Маркелла і Антонія.
  • Триває Великий піст.

Євдокія Свистунья, Авдотья Плющиха

Свята Євдокія Іліопольска, пам'ять якого відзначається в цей день, — ранньохристиянська мучениця. Раніше за старим стилем це було 1 березня, тому більшість повір'їв і прикмет пов'язано з настанням весни. Це було веселе і велике торжество, а святу прозвали Весновкою. Народ починав замислюватися про гусяче полюванні, а домашнім гусям призначали день забою. Свистунньою Євдокію назвали бо вітри були такими сильними, що прям свистіли. Хоч є версія, що це через пробудження тварин, які ревли і свистіли, сповіщаючи про наближення весни. А Плющихою вона стала тому що сніг і лід плющить, тобто на клаптики роздирає.

Іменини в цей день

Олександр, Олександра, Ганна, Антон, Антоніна, Василь, Веніамін, Дарія, Євдокія, Іван, Михайло, Надія, Ольга, Петро

Знай.ua повідомляв про погоду на травневі свята. Відомий астролог розкрив українцям всі карти. Прогноз погоди від астролога на весну.

Знай.ua повідомляв, коли і куди переводити стрілки годинника в березні, а також як підготувати організм до нового графіку. Щоб уникнути небажаних наслідків для організму, за тиждень до переведення годинників необхідно змінити рівень фізичного навантаження і ввести корективи в раціон харчування.

Як повідомляв портал Знай.ua синоптики розповіли, що в нашій країні протягом усього березня очікуються "температурні гойдалки" і боротьба між зимовою та весняною погодою.

Народні прикмети на 14 березня