Українці дуже часто піддаються спокусі і "солодким" обіцянкам роботодавців в Ізраїлі і їдуть туди на заробітки. А бувають випадки, коли українці приїжджають з туристичною метою, а в підсумку - залишаються працювати. Дуже скоро люди розуміють, що вони не отримують і половини того, що їм обіцяли. А "золоті гори" перетворились в пил і виявилися лише вивертом, щоб затягнути дешеву робочу силу на підприємства.

Віталій і Мар'яна одружилися не так давно, але замість медового місяця поїхали в Ізраїль на заробітки. Працевлаштуватися їм допомагав місцевий "каблан" — так тут називають посередників. Віталію обіцяли роботу на будівництві або в сфері перевезень, Мар'яні — прибиральниці, повідомляє "Сьогодні".

Віталій не отримав того, що йому обіцяли і кілька місяців теж працював прибиральником.

"Про що ми домовлялися? Він нам обіцяв золоті гори. Робота, документи, як всі посередники обіцяють. Потім ми почали помічати, що він нас дурить – наприклад, бере у людей 60 шекелів на годину, а нам платить 30", – каже чоловік.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Астролог побачив у травні "лихо" для України Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Адвокат того самого посередника допоміг подружжю подати прохання на надання статусу біженців, а вони знімали квартиру у того ж посередника за 700 доларів разом ще з чотирма людьми. Через 3 місяці молоді люди втекли від каблана, тому що він заборгував їм майже півтори тисячі доларів.

Посередник їм почав погрожувати депортацією, мовляв, як його адвокат допоміг їм з проханням, так він їх і депортує.

На даний момент подружжя чекає відповіді на прохання і працюють: Віталій будує басейни, а Мар'яна прибирає будинки. Але в будь-який момент може прийти відмова в проханні і їх депортують, адже в 2017 році 6 тис. українців залишилися без виду на проживання в Ізраїлі через посилення суворості законів.

Пара Яна та Андрій зіткнулися з нелюдськими умовами праці в Ізраїлі.

"Ми робили сендвічі, і за дві-три години треба було зробити там сандвічів тільки одного виду тисячу штук. Нас там працювало на тому процесі 5 осіб. Один просто наповнює пакети, такі спеціальні рукави з начинкою, інший постійно просто замотує стоїть. Божевільний Темп. Чим більше ми виконували план, тим ще більше нас вимагали", - ділиться Яна.

Дівчина не витримала і попросилася в інший цех, працювати разом з чоловіком. Зараз вони працюють по 12 годин: з 7 ранку до 19 вечора, але часто доводиться і затриматись. Андрій пече кейки, а Яна прикрашає торти. За весь день працівники мають всього 2 перерви: 15 хвилин для сніданку і 30 хвилин для обіду, а також - один вихідний в тиждень.

Нагадаємо, що заробітчани розповіли про головні секрети і достинствах роботи в Німеччині.

Раніше, Знай. ua повідомляв, що заробітчани в Австрії масово обходять закони, так як вижити нереально.

Також, портал Знай. ua писав, що заробитчане у Чехії знайшли пікантне розвага.