З 2019 року українці зможуть придбати квартиру в лізинг, тобто орендуючи житло, громадяни мають право через 30 років стати повноцінним власником квартири.

Спеціалісти розповіли про всі переваги та підводні камені нової програми, - пише "svdevelopment"

Як виглядає угода між орендодавцем та орендарем

Потенційний орендар вибирає собі житло, причому не обов'язково, щоб воно було вже побудовано. Далі на строк до 30 років оформляється договір, який посвідчується нотаріально та реєструється.

Зовні операція нагадує банківський кредит. Вноситься початковий внесок, необмежений в розмірі. Орендні платежі складаються з платежів на викуп житла і винагороди (доходу) орендодавця. Нагороду визначають виходячи з розміру процентної ставки (річних), встановленої договором. Комунальні платежі оплачує орендар. Також орендар може погасити вартість квартири достроково.

Кімната в лізинг обійдеться дешевше, ніж по кредиту в банку. Якщо, скажімо, під квартиру за $ 60 тис. брати банківський кредит під 20% річних (при нульовому першому внеску), за 30 років загальна сума виплат складе при ануїтетному вигляді платежів понад $ 360 тис., при класичному - $ 240 тис. При ставці 15% річних підсумкові суми будуть $ 273 тис. і $ 195 тис. відповідно. За аналогічну квартиру з лізингу за 30 років доведеться викласти $ 180 тис.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Підводні камені системи

1. Інфляція. Як для забудовників, так і для орендарів це може влетіти в копійку (сама вартість квартири зафіксована в договорі і її зміну не передбачено).

Однак сторони можуть переглянути вартість платежів, але за умови спільної згоди сторін.

2. ризик стосується власності на житло. Одним з обов'язків орендодавця є передача орендарю житла у власність з усіма документами протягом певної кількості днів (за домовленістю) після оплати орендних платежів у повному обсязі, відповідно, відмовити в праві викупу неможливо.

Втім майбутні власники квартири не можуть бути застрахованими від неприємних сюрпризів. Наприклад, коли власник будинку бере кредит під заставу вашої "квартири", навіть, якщо до кінця угоди залишився рік.

3. трьохвідсотковий резерв непередбачених витрат, який за свої кошти формує орендар і який оплачує зобов'язання орендодавця. Хоча суму резерву, а точніше, залишок від неї, буде зараховуватися в рахунок викупу житла, орендодавець може використовувати її на свій розсуд.

Таким чином, якщо буде нестача резервних коштів, вам доведеться сплатити на 3% більше.

4. Даний договір залишає право за орендарями зареєструватися у квартирі. Однак ця реєстрація тимчасова.

Крім вищезгаданих моментів, варто зупинитися докладніше ще на кількох особливості документа.

Окремі питання

Щодо оплати за квартиру, закон дозволяє вносити плату не лише у грошовій формі. Це також можуть бути інші товари та послуги.

Сторони повинні самі домовитися, хто страхуватиме житло до закінчення періоду виплат - орендар чи орендодавець.

Розірвати договір достроково можна буде за згодою сторін або за рішенням суду. У такому випадку орендарю повертають частину сплачених коштів, яка перевищує вартість оренди за фактичний період проживання.

Після завершення будівництва право власності на квартиру буде оформлено на компанію з управління активами. Придбана квартира передається інвестору в оренду на підставі договору оренди з правом викупу.

Такий вид бізнесу для багатьох із забудовників, очевидно, стане основним способом залучити кошти для завершення будівництва об'єкта. При цьому, враховуючи, що право власності на квартиру до інвестора перейде тільки після припинення відносин оренди, власник може цим майном безперешкодно розпоряджатися, передаючи в іпотеку.

Нагадаємо, новий закон перетворить життя орендарів на пекло.

Як повідомляв портал Знай.ua, комунальним боржникам влашутють справжній терор.

Також Знай.ua писав про те, що у столиці зведуть новий мікрорайон.

Дивіться: Муніципальне житлов Україні. Скільки віддадуть українці за найдешевші квадратні метри