На думку учасників фінансового ринку, березневе зниження курсу гривні виявилося пов'язано з "Укрзалізницею", передає "Хвиля".

14 березня УЗ повідомила про погашення єврооблігацій на суму $150 млн і виплату купонного доходу за ним. Гроші для здійснення виплати були запозичені на внутрішньому ринку.

долар
долар

В результаті скупки валюти "Укрзалізницею", курс долара показав позначку в 27 грн/дол.

Фінансовий аналітик ICU Михайло Демків зявив, що через підвищений попит на валюту НБУ в середу продав $80 млн. Також він підкреслив, що в казначействі великого банку з західним капіталом, у четвер інтервенції регулятора були меншими – близько $30 млн.

Популярні новини зараз
Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

валюта
валюта

Для Нацбанку ці інтервенції стали найбільшими в цьому році: до цього регулятор тричі виходив на ринок з продажем валюти на загальну суму $57,3 млн – вдвічі менше, ніж за два дні 13 та 14 березня.

Фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital у блозі на "Новому часу" також написав про роль "Укрзалізниці" у зниженні курсу гривні:

"Укрзалізниці потрібні були долари. І в нормальній ситуації, ви йдете на ринок і берете нові долари. Але от біда, на ринок, що вас не пускають. І уряд в тому числі, щоб ви йому там все не перегадили. І тоді ви йдете за доларами на внутрішній ринок. В результаті, на цьому тижні, гривня забула про свою сезонність і з рівня 26,3 майже добігла до 27,0".

Укрзалізниця
Укрзалізниця

Нагадаємо, що Міністерство фінансів України подало інформацію про дорозміщення валютних облігацій на суму 350 млн доларів терміном на 10 років. Все було б добре, якби не одне "але" відсоток, який становить 9,75% річних. То є наш уряд, рапортуючи про успіхи економічної політики, позичає гроші під "сміттєвий відсоток" - ставку для країн, які балансують на грані дефолту.

Як повідомляв портал Знай.uа, зарплата Коболєва розлютила всіх українців. За місячну зарплату могли б врятувати не одне життя.

Також Знай.uа писав про те, що Гройсман повідомив, від чого потрібно відмовитися, щоб знизити ціну на газ в Україні.