Сьогодні банки і обмінники долар продають за 23,1, купують – за 22 грн. Нацбанк встановив курс на рівні 21,37 грн. Порівняно із вчорашнім днем, гривня подешевшала на 11 копійок. "Курс долара – це ідентифікатор інвестицій в Україну. Чим менша ймовірність залучення якісних прибуткових інвестицій, тим нижчий курс", - говорить "Знай" економіст Владислав Загородній.

На його думку, гривня була б міцнішою, якби росіяни не розв'язали війну в Україні.

"Ніхто з іноземних інвесторів не хоче вкладати грошей у країну, де йдуть бойові дії. Іноземні бізнесмени відкривають свої представництва у інших державах, аби мати більший прибуток. Оскільки війна на Донбасі розхитує і економічну ситуацію, то інвестиції в Україну дуже ризиковані", - пояснює експерт.

Читайте також Китайський юань падає другий день поспіль

Іноземні інвестиції збільшують обсяги іноземної валюти в країні. Коли її пропозиція значно перевищує попит, вона дешевшає. Натомість укріпляється гривня.

Популярні новини зараз
Тепер в ухилянтів заберуть останнє: змусять платити шалені гроші Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року 60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину Постійна процедура більше не буде катуванням: українцям пояснили прості рішення щодо лічильників
Показати ще

"Це якщо весь надлишок валюти розмістити на міжбанківському ринку. Якщо ж його викуповуватиме Нацбанк, то зможе сформувати хороші золотовалютні резерви. Подібну політику свого часу проводив Віктор Ющенко. За його правління золотовалютні резерви сягнули 36 мільярдів доларів. Але не залежно від валютної політики, надлишок іноземної валюти на ринку – корисний для нашої економіки", - зазначає економіст.

Читайте також Яресько полетіла в США, аби скористатися "останнім шансом домовитися"

Проте, за його словами, подальший курс гривні ще залежатиме і від домовленостей про реструктуризацію українських боргів перед міжнародними кредиторами.

"Чим менше платитимемо коштів за боргами, тим більше валюти лишатиметься в Україні. Великі відтоки валютної маси негативно впливають на стабільність гривні. Наприклад, коли весною НАК "Нафтогазу" потрібно було платити ти за паливо російському "Газпрому", гривня ослаблювалася, бо валютної маси в межах України ставало менше. Тому в інтересах України реструктуризація. Чим більше боргів нам спишуть, тим стабільнішим буде курс. Не погіршить ситуації із курсом і технічний дефолт України. Адже він спрямований на те, щоб виведення на чисту воду фіктивних кредиторів", - каже Владислав Загородній.

Економіст не береться прогнозувати курс гривні до кінця року.

"Це невдячна справа. Як бачимо, курс залежить від багатьох факторів. В тому числі й від військових дій. Якщо, скажімо, найближчим часом відбудеться прорив нашої армії, успішні атаки та повернення частини наших територій, то це сприятиме укріпленню гривні", прогнозує економіст.

За прогнозами компанії "МПП-консалтинг" і Міжнародного центру перспективних досліджень, до кінця року курс долар продаватимуть за 24,5-25 грн.

Нагадаємо, найвищий курс долара в Україні зафіксували 26 лютого цього року. Тоді американську валюту продавали за 30 грн.